Médianapló

Médianapló - Egy szállóige földet ér

2018. február 24. 08:40 - Zöldi László

Tegnap este Eörsi Mátyást szólaltatták meg a Hír TV-ben. A hajdani SZDSZ-politikus a Demokratikus Koalícióban hasznosítja külügyminisztériumi államtitkárként szerzett tapasztalatait. Miközben Orbán Viktor évértékelő beszédét értelmezte, szellemes mondat hagyta el a száját, érzékeltetendő a kivándorolt gyermekeink helyzetét: „Ratkó-szülőkből szkájp-nagyszülők lettünk.”

Tipikusan az a gondolat, amelyet nem ő talált ki, ezért azonban nem érdemel elmarasztalást. Hallottam már mástól is, és olvastam a közösségi oldal üzenőfalán is. A nép száján formálódó mondatot Eörsi a nevére vette, ezért a digitális kávéházban-kocsmában született gondolat a szállóigék szabályai szerint a legnevesebb farigcsálóhoz köthető. Más, tartalmi gondom van vele. Az, hogy nem a Ratkó-szülőkből lesznek a Lajtán túl élő unokákkal szkájpon érintkező nagyszülők.

Ha a kivándorlás Eörsi Mátyás családját is érinti, akkor minden együttérzésem az övé, de az 1954-ben született politikus legföljebb Ratkó-gyereknek mondható. A magyar korfa legvastagabb évgyűrűjét nevezzük így. Ama emberek tartoznak bele, akik 1950 és 1956 között születtek egy 1949-ben elfogadott születésszabályozási törvény nyomán, amely megtiltotta az abortuszt, és adóval, a fizetés négy százalékával sújtotta a gyermektelen felnőtteket. A törvényt persze nem a hat elemit végzett szövőnő, Magyarország első női minisztere, Ratkó Anna dolgozta ki, a nép azonban hozzá kötötte, és nevét korántsem az imájába foglalta.

Unokaöccse, Ratkó József költő 1966-ban megjelent önéletrajzában arról írt, hogy a múlt század negyvenes éveiben vendégeskedett nála, és szárazkolbászt kapott tőle, ami otthon ritkaságnak számított. Később, az ötvenes években, immár olasz-magyar szakos egyetemistaként verset írt róla Nagynéném a miniszterasszony címmel. Ez volt a refrén is, a negyedik strófa vége például így hangzott: „s a tárgyragot két t-vel írta / nagynéném a miniszterasszony”. E két sorért zárták ki az egyetemről.

A legnépesebb korosztály tagjai, az úgynevezett Ratkó-gyerekek nemzették a másik legnépesebb, 1974/75-ben született korosztály tagjait. Például Zsófi lányom is ekkor jött a világra. Valójában ő és nemzedéktársai a Ratkó-szülők, akiknek a gyermekei Nyugaton múlatják az időt. Ha már oly sokan szálltak be az össznépi szállóige-farigcsálásába, Eörsi Mátyás kesernyés változatát így alakítanám át: Ratkó-gyerekekből szkájp-nagyszülők lettünk.     

4 komment
süti beállítások módosítása