Médianapló

Médianapló - A kormányzati túlsúly 90 vagy 60 százaléknyi-e a médiában?

2018. február 21. 10:19 - Zöldi László

Mérsékelt visszhangot keltett egy szenzációs bejelentés. Altusz Kristóf külügyminisztériumi államtitkár-helyettes egy máltai újságban kikotyogta, hogy tavaly 1300 menekültet fogadtunk be. Nem tisztem mérlegelni, vajon ellentmondás-e, hogy miközben itthon az úgynevezett migránsok ellen harcolt a kormány, egyik vezető munkatársa külföldön óvatlanul kibökte, hogy épp annyi menekültet fogadtak be, amennyinek a kivizsgálását kérte tőlük az Európai Unió. Azt se feszegetném, vajon a kormányzat mennyire titkolta a kínos összefüggést, de azért nyilvánvaló, hogy nem verte nagydobra.

Ezzel magyarázható, hogy Krekó Péter politikai elemző tegnapelőtt kijelentette az ATV stúdiójában: „Altusz Kristóf máltai interjúja a médiafogyasztók hatvan százalékához nem jutott el.” Azt is hozzáfűzte, hogy eme arányt egy közvélemény-kutatás adatai között olvasta. Jó volna többet tudni a felmérésről, mindazonáltal első hallomásra reálisnak tűnik fel. Kétharmadnyira becsülöm az Orbán-kormány térhódítását a nyilvánosság eszközrendszerében, ez körülbelül megfelel a szociálpszichológus Krekó által szóba hozott hatvan százaléknak.

Mégse az tölt el örömmel, hogy egy szociológiai felmérés talán igazolja a feltevésemet. Nem az foglalkoztat ugyanis, hogy nekem legyen igazam. Inkább az, hogy az ellenzéki politikusok végre olyan számmal traktálhatnák a nyilvánosságot, amely valószínűleg megfelel a valóságnak. Eddig egy légből kapott szám mögé bújtak. A kilencven százalékot ismételgették, amelyet nem társadalomtudósok, hanem nagyot mondó újságírók kölcsönöztek nekik. Mindkét hivatásrendnek jól jött a média-túlsúlyt érzékeltető kilencvenes. Fölmentett a terepmunka alól, amely nélkül nem tárható fel az Orbán-kormány tevékenysége, de a kormányváltás sem érhető el.

Most talán akad egy hiteles szám, a hatvan százalék, amely arra kényszeríti az ellenzéki pártokat, hogy a szombat óta hivatalosan is működő választási kampányt ne alibizzék végig, hanem használják ki a médiában rejlő negyvenszázaléknyi lehetőséget. Hadházy Ákos, az LMP társelnöke kapott is az alkalmon, és tegnap szintén az ATV stúdiójában kimondta: „Magyarországon az emberek hatvan százalékát nem éri el a független sajtó.” Példáját igazán követhetnék a kényelmes, lomha, lusta, nehézkes, tunya, egyszóval túlélésre játszó ellenzéki politikusok. Feltéve persze, hogy ama bizonyos felmérés csakugyan létezik, amelyre Krekó Péter hivatkozott.      

6 komment
süti beállítások módosítása