Médianapló

Médianapló - Az ellenzéknek van-é elég embere a szavazókörök ellenőrzésére?

2018. február 17. 09:49 - Zöldi László

A legutóbbi napokban két szocialista politikus is szóba hozta a szervezettséget. Kedden, az ATV-ben Gőgös Zoltán elnökhelyettes azt fejtegette, hogy április 8-án „Szeretnénk minden szavazókörbe delegálni” egy aktivistát. Csütörtökön pedig Molnár Gyula pártelnök beszélt az InfoRádióban arról, hogy az MSZP állapotát tükrözi, vajon jut-e delegátus az összes szavazókörbe. Bogarat ültettek a fülembe.

Tavaly ősszel a kormány népszavazást kezdeményezett az uniós menekültkvótáról. 10331 szavazókörben voksolhattunk, és a parlamenti pártok frakciói két-két aktivistát ültethettek be, hogy őrködjenek a választás tisztasága fölött. A Fidesz 13122-őt delegált, a KDNP 239-et, a Jobbik 170-et, az MSZP 3811-et. S hogy helyi példát is említsek, egy pécsi újságíró, Zsigmond József megírta, hogy október 2-án Baranya megyében a választópolgárok 575 szavazókörben voksolhattak. A Fidesz 429 aktivistával képviseltette magát, a Jobbik eggyel (!), az MSZP 89-cel. Van tehát két kormánypárt, amely képes legalább egy embert küldeni minden szavazókörbe. És van az ellenzék - jobbikostul -, amely nem képes, vagy taktikai okból visszavonta az embereit.

Ha jól tudom, az országgyűlési választás abban különbözik a népszavazástól, hogy a parlamenti frakciók a kettő helyett csupán egy aktivistával képviseltethetik magukat a szavazókörökben. Ez megkönnyíti ugyan a helyzetüket, de a szervezettségükön nem változtat. Szanyi Tibortól tudjuk, hogy „A meglévő tízezer szavazókörben nagyjából 3-4 ezer helyen van fix emberünk.” (InfoRádió, 2016.06.15.) Ezt Molnár Gyula épp akkoriban megválasztott pártelnök 6500 hadra fogható aktivistára módosította. Akármelyik szám hiteles, az MSZP vagy a szavazókörök kétharmadába, vagy az egyharmadába nem lesz képes aktivistát küldeni. Más forrásból tudható, hogy a Fidesznek 15 ezer embere van a választás ellenőrzésére, a Jobbik pedig ha akarná, lefedhetné az összes szavazókört.

Vajon megvalósítható-e Gőgös Zoltán óhaja? Nem valószínű, hogy az MSZP szervezettsége előnyére változott volna a Szanyi Tibor és Molnár Gyula nyilatkozata óta eltelt időben. Gőgös alighanem arra gondolt, hogy a frakció nélküli pártok - például a Párbeszéd, a Magyar Liberális Párt, a Demokratikus Koalíció és az Együtt - kiegészíthetnék a szocialista ellenőröket. Fürkésző tekintetük talán elhárítaná a választási csalás veszélyét, és szavazóköri együttműködésük a pártjaikat is közelebb hozná egymáshoz.        

komment
süti beállítások módosítása