Médianapló

Médianapló - Mitől bűzlik a hal?

2018. február 16. 11:10 - Zöldi László

Rászoktam, hogy esténként váltakozva nézek két beszélgetös műsort. Ha unalmas az Egyenes beszéd, akkor átkapcsolok az Egyenesen-re, ha pedig megunom, visszakapcsolok az ATV-re. Ezzel magyarázható, hogy most bizony nem tudom, vajon tegnap az egyik interjúalany melyik stúdióban ejtette ki a száján Kéri László nevét. A politológusnak tulajdonította a közvilágítással kapcsolatos Tiborcz-ügyről a közismert közmondás korszerűsített változatát. Így hangzott: „Vejétől bűzlik a hal.”

Holnap lesz 123 éve, hogy kiviláglott: keskeny a mezsgye a közmondás és a szállóige között. A témakör egyik szakértője, Alexander Bernát filozófus 1895. február 17-én fejtette ki a Budapesti Hírlap hasábjain: „A nép szállóigéi a közmondások, a művelt ember közmondásai pedig a szállóigék.” A kocsmában vagy a kávéházban szájról szájra terjedő szellemes, ütős mondatnak ugyanis olykor több száz, esetleg két-három ezer éves előtörténete van, amíg egy közéleti személyiség a nevére veszi.

A mondás leggyakrabban használt változata latinul ez: A capite foetet piscis. Az ógörög eredetiről azonban csak annyit tudok, hogy mintegy kétezer éve tűnt fel Diogenianos közmondás-gyűjteményében. Hálás volnék egy nálam tájékozottabb hozzászólónak, aki az elsődleges forrásról tájékoztatna bennünket. A mondás egyébként ama ókori tapasztalatból származik, hogy a halászok levágták a hal büdösödő fejét, mielőtt a kibelezett testet olajba helyezték volna. Így tartósították, későbbi kifejezéssel élve szardíniát csináltak belőle. Átvitt értelemben azt jelenti, hogy ha valami disznóságot leplezünk le, akkor nem a bűnszervezet farkánál, hanem a fejénél kell keresni a vétkest.

A pesti népnyelv kimeríthetetlen persze a változatok megtalálásában. Amióta felszínre kerültek az úgynevezett OLAF-jelentés részletei a vidéki városok pislákoló közvilágításáról, ismeretségi körömben számtalanszor hallottam a miniszterelnökre és vejére utaló mondatot. Nem kellett Kéri Lászlónak lenni, hogy értelmes emberek kifundálják: Vejétől bűzlik a hal. Föld S. Péter, a humorérzékéről ismert újságíró még tovább is ment. A Facebook-on néhány órán belül két mondást közölt. Az egyik ez: „Orbán Viktort vejbe lőtték.” A másik meg ez: „Kitaláltam egy új magyar szót: tolvej.” Az utóbbi telitalálat.

Ami pedig a kiinduló pontot illeti, „A fejétől bűzlik a hal” nagyanyám, özv. Balogh Lajosné, szül. Apró Ágnes kalocsai konyhájában így folytatódott: „de a farkánál kezdik pucolni”.    

3 komment
süti beállítások módosítása