Médianapló

Médianapló - Érdemes-e fizetni a tájékozódásért?

2018. február 14. 10:25 - Zöldi László

Ezt kérdezte néhány napja Tóta W. Árpád. A 41 éves hajdani angoltanár bloggerből lett újságíró. Ezt azért jegyezném meg róla, mert figyelemre méltó publicisztikájában inkább a papír alapú sajtóra összpontosított. Azt fejtegette, hogy az országban nincs több 150 ezer embernél, aki hajlandó pénzt adni az újságért. Azon az ellentmondáson is eltöprengett persze, hogy még azok is ingyen olvassák a portálokat, akik egyébként fizetnek az újságokért.

Ezzel magyarázható, hogy a példaként említett Dudás Gergely kísérlete kudarcot vallott. Az Index volt főszerkesztője a Politis.hu-ra gyűjtötte az előfizetőket. Olyan portálra, amely kikerülte volna a politikai és a gazdasági hirdettetőket, a digitális tartalomszolgáltatás árát pedig kizárólag az olvasókkal fizettette volna meg. Évi tízezer forintra gondolt, de csak háromezer előfizetőt sikerült szereznie, és a szükséges 300 millió forint helyett csupán harminc milliót. A helyzet továbbgondolásához kivételesen ne ama fiatalokból induljunk ki, akiknek kevés a pénzük, és meg is szokták, hogy a világhálós tartalomért nem kell fizetni! Nézzünk körül azoknak a háza táján, akiknek van házuk, és az élemedett koruk miatt járattak már újságokat!

Az előzetes számítás reálisnak mondható, csakugyan körülbelül tízezer forintot ér az egyévnyi tájékozódás egy online hírügynökség kínálatából. Ezt onnan tudom, hogy az Inform Média nevű megyei lapcsoport hasonló összegért kínálja a digitális kiadás szolgáltatásait. Igen ám, de az alapos tájékozódás épp azt jelenti, hogy nem egy forrásból szedjük össze az információkat. Márpedig ha általánossá válna az évi tízezer forintnyi előfizetési díj, akkor elég végigtekinteni az előttem lévő monitor felső során, és nyilvánvalóvá válik, hogy az imént felvázolt kezdeményezés miért életképtelen.

Íme, a digitális lelőhelyek: Facebook.com, YouTube.com, Blog.hu, Index.hu, Origo.hu, Mandiner.hu, hvg.hu, 24.hu, 444.hu, Zoom.hu, FüHü.hu, atv.hu, InfoRádió.hu, 168Óra.hu, PestiSrácok.hu, 888.hu, Látószög.blog, Mozgástér.blog, Zsúrpubi.hu, Mérce.blog, Bekiáltás.blog, Nyugat.hu, NyugatiFény.hu, Reflektor.hu, Vagy.hu, InfoRádió.hu, Baon.hu, Délmagyar.hu, Kisalföld.hu. Csak azért nem írok hozzá még egyet, hogy kilegyen a harminc. Azt firtatom inkább, vajon kinek volna évi 300 ezer forintja a sokoldalú tájékozódásra. Vagy maradjunk egyetlen fizetős információs lelőhelynél, és bízzuk magunkat a szerkesztőség függetlenségére?       

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

http://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr7513667764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Netuddki. 2018.02.15. 10:45:21

Szerintem fordítva van a kérdés feltéve. Azt kellett volna kérdezni, hogy érdemes-e pénzt kérni a fogyasztótól a tájékoztatásért?
Évi 10ezerFt, az körülbelül havi 800Ft. Ami nem sok, de ha ugyanaz az információ elérhető ingyen is akkor már horribilis összeg a 0Ft-hoz képest.
Nyilván, ha a fogyasztótól nem lehet pénzt kérni, akkor máshogy kell előteremteni a működési költségekre a fedezetet. Mert nem állhat minden kiadó mögött egy párt, ami hirdetéseken keresztül tolja bele az adófizetők pénzét.

Apropó megyei lapok. Mióta "ingyen" hozzák, feltűnt, mindegyik számban 2 egész oldalas "kormány" hirdetés van. Ami, a hűtlen kezelés alapos gyanúján felül, jelentősen torzítja a piacot is.
Ami még érdekes, mikor jönnek rá a lap előfizetői, hogy gyakorlatilag átvágták őket, amikor egy "ingyenes" lapért tőlük pénzt kértek. Vagy lehet, erre az időszakra, ők is "ingyen" kapják?

Drizari 2018.02.15. 15:34:00

A z Élet és Irodalom es.hu online kiadása előfizetéses. Nem tudom, mennyi az előfizetőjük. De más kategória, mint a felsoroltak.