Médianapló

Médianapló - Politikai napilapok vannak-e a megyei sajtóban?

2018. február 08. 10:40 - Zöldi László

Puch László összeállt a VS.hu volt főszerkesztőjével. Az MSZP hajdani kincstárnoka, a Népszava, a Vasárnapi Hírek és a Szabad Föld kiadója Lebhardt Olivérrel képzel el egy tényfeltáró portált. Az újságíróról annyit tudhatni, hogy a Digital Hungary ki kicsodája szerint „szakterülete a multimédiás ’longread’ formátumok”.

A négy idegen szót tartalmazó mondatot magyarra fordítom: a digitális szerkesztőség hosszú cikkeket közöl majd. Ezzel az igényes olvasó érdeklődésére tarthat számot. Kár, hogy a legtöbb netező egy gépelt oldalnyi szövegnél többet nem hajlandó befogadni. A kezdeményezésnek helye volna a Népszava online szerkesztőségében is, elvégre a patinás napilap ismertsége kedvet csinálhatna a korlátlan terjedelmet befogadni képes portál olvasásához. De ha az üzletembernek van fölösleges pénze arra, hogy zöldmezős beruházás révén leplezze le a kormányzati korrupciót, akkor nem vonom kétségbe az elképzelés létjogosultságát.

Lebhardt kolléga egyébként ezt állította a Népszaváról: „Mi Magyarország legnagyobb politikai napilapját választottuk médiapartnernek.” (Index.hu, 2018. január 20.) Az országos terjesztésű újságok közül a Népszava csakugyan a legtöbb példányt mondhatja magáénak, körülbelül húszezret. Utána következik a Magyar Nemzet 14 ezerrel. A Magyar Idők és a Magyar Hírlap nem is meri auditáltatni (hitelesíttetni) magát független szakértővel, mert kiderülne, hogy alig néhány ezer példány fogy el belőle, és leginkább az állami intézmények fizetnek elő rá. A kérdés tehát az, hogy rajtuk kívül vannak-e még politikai napilapok Magyarországon.

Az ellenzéki sajtó szerint a 18 megyei napilap szakított a korábbi (külföldi) tulajdonosok távolságtartó gyakorlatával, és a kormány szolgálatába szegődött. Régebben családi újságnak neveztem őket, esetleg közéletinek, amennyiben a közéleti csak mellékesen foglalkozik aktuálpolitikával. Manapság a megyei sajtót bármennyire uralja is a kormányzat, még „csak” odáig jutott el, hogy a címoldalon, a központi cikkeknek fenntartott második oldalon, a harmadik oldalas vezércikkben és a hirdetési oldalon lépte át a közéletiség határát.

De ha olvasói tapasztalatommal vitatkozik az ellenzéki sajtó bármelyik munkatársa, és politikainak minősíti a megyei napilapokat is, akkor Lebhardt Olivér sem állíthatja, hogy a Népszava „Magyarország legnagyobb példányszámú napilapja”. Húszezer példányával épp a tizedik a megyei sajtóval kiegészített mezőnyben.             

komment
süti beállítások módosítása