Médianapló

Médianapló - Ellenzéki cicaharc a Népszaváért?

2018. január 30. 10:34 - Zöldi László

Mintha Kunhalmi Ágnes Gyurcsány Ferenc bögyében volna. A volt miniszterelnök tegnap este egy tévéműsorban „figyelmeztetőleg” - ő használta ezt a szót - emelte föl a mutató ujját. Nehezményezte, hogy a szocialisták kampányarca egy-két hete azzal lép a nyilvánosság elé: Gyurcsány és a dékások nem is akarnak nyerni 2018-ban.

A metakommunikációs gesztusból arra következtetek, hogy az MSZP-ből kiszakadt párt elnöke nem akart tovább menni a figyelmeztetésnél. Nem tartott fejmosást, hegyibeszédet, lelkifröccsöt, inkább csak intelemnek, szemrehányásnak vélhető az okfejtése. Azt viszont nem rejtette véka alá, hogy ha a szocialista politikusok tovább vádolják, ő bizony előhozakodik olyan tényekkel, amelyek nem esnek majd jól az MSZP-nek. Talán azért fogalmazott sejtelmesebben, mint a Demokratikus Koalíció második embere, mert Molnár Csaba még reggel szólalt meg, és a két tévéinterjú között figyelemre méltó főszerkesztői jegyzet jelent meg a Népszavában.

Horváth Gábor öntudatosan cáfolta a Gyurcsány szombati évértékelőjében elhangzott kijelentést, miszerint az „MSZP-hez köthető pártsajtót” a „Fidesz finanszírozza”. Molnár Csaba azonban nem finomkodott, ő már „Puch László lapjairól” beszélt, amelyek „folyamatosan állami hirdetéseket közölnek”. Az említett sajtóbefektető sokáig volt az MSZP kincstárnoka, és talán még most is mintha ő vezetné a szocialisták baranyai szervezetet. Vagy ha már nem is az elnöke, képes érvényesíteni a befolyását. Ki tudja, milyen viszonyban volt a Pécsről indult Gyurcsánnyal?

Az pedig dokumentálható, hogy ezt mondta az akkor már DK-s politikusról: „Gyurcsány Ferenc örök életében hülyeségeket beszélt.” (PécsMa.hu, 2013. október 16.) Az ellenszenv tehát kölcsönös, maximum három, minimum fél évtizedre nyúlik vissza. Amit egyébként a Demokratikus Koalíció két vezetője sugalmaz, nem hagyja érintetlenül a Puch-féle sajtóhálózat munkatársait. A Vasárnapi Hírek főszerkesztője lemondással reagált az ellenzéki cicaharcra okot adó reklámokra. A Népszaváé nem mondott le, és tegnap azzal indokolt, hogy „olykor van benne kormányzati hirdetés, ami javítja a kiadó mérlegét”.

Nehéz megítélni, vajon melyik magatartás felel meg a valóságos helyzetnek, abban viszont biztos vagyok, hogy a finanszírozás nyugtalanító kérdését nem a közelgő országgyűlési választás előtti hetekben kéne megbeszélni a nyilvánosság fórumain. Különösen akkor nem, ha az MSZP és a DK testvériesen megosztotta egymás közt a 106 választási körzetet.

18 komment
süti beállítások módosítása