Médianapló

Médianapló - Ki finanszírozza a baloldali sajtót?

2018. január 28. 09:46 - Zöldi László

Gyurcsány Ferenc tegnap évértékelőt tartott. Félórás beszéde kampányindítónak is beillett, és az Orbán-rendszer engesztelhetetlen ellenfeleként mutatkozott. A hazai nyilvánosság történetével foglalkozom, nem csoda hát, ha egyetlen mondatára kaptam föl a fejem. Így hangzott: „Az nincs rendben, hogy a Magyar Szocialista Párthoz kötődő, ahhoz köthető pártsajtót a Fidesz ilyen-olyan módon finanszírozza.”

A Demokratikus Koalíció elnöke szinte az egyetlen politikus, aki lépten-nyomon megfogalmazza a médiáról vallott álláspontját. Úgy foglalnám össze, hogy nem kedveli az úgynevezett pártsajtót, ám az nincs ellenére, ha a médiumok helyet, hangot, arcot adnak neki. Sőt, leginkább neki adnak helyet, hangot, arcot, ehhez azonban ismét miniszterelnöknek kéne lennie. Azért feltételezem, hogy az idézetben a Népszavára gondolt, mert Andrassew Iván megírta a 2004-2009 közti miniszterelnökről és az MSZP akkori elnökéről: „Amikor Gyurcsány Ferencet szembesítettem azzal, hogy a Népszavának valamilyen módon mégiscsak illene támogatást kapnia, azt mondta, nem adok nektek lopott pénzt.” (Balpart.hu, 2012. szeptember 3.)

A szocialista párt sokáig a platformok szövetsége volt. A mindenkori elnök lebegett fölöttük, és figyelte, hogy melyik üti föl a fejét. Amelyik platform például ki akarta sajátítani valamelyik szerkesztőséget, nem tehette meg, mert a veszteséget pótló összeget, egy napilapnál akár 300 millió forintot is a pártelnök utaltatta át. Andrassew Iván, a Népszava néhai szerkesztője ama pillanatot örökítette meg, amikor már elfogyott az MSZP-alapítványok pénze. Azóta nincs, nem is nagyon lehet pártsajtó a baloldalon, bár igény éppenséggel volna rá.

Ami a bejegyzés elején idézett eszmefuttatás másik állítását illeti, tény, hogy a mai Népszava közöl állami-kormányzati hirdetéseket, amelyek gyökeresen ellentétben vannak a rendszerkritikus publicisztikák és valóságfeltáró riportok hangvételével. Ez azonban inkább csak azt sejteti, hogy a Fidesz ugyanúgy ad a látszatra, mint a végrehajtó hatalmat gyakorló elődei. Ahhoz, hogy az Európai Unióban elfogadják, némi pénzt kell kölcsönöznie az ellenzéki sajtónak. Kínosan ügyel persze arra, hogy a támogatás kevés legyen a jóllakáshoz és sok az éhenhaláshoz. Ugyanezt csinálta, meglehet más (demokratikusabb) indítékból 1994-98 között a Horn-kormány, a következő választási ciklusban az első Orbán-kormány, 2002-2010 között pedig a Medgyessy-, a Gyurcsány- és talán még a Bajnai-kormány is.      

1 komment
süti beállítások módosítása