Médianapló

Médianapló - Orbán a világhálón

2018. január 22. 10:43 - Zöldi László

A miniszterelnök idén is megszólalt a Magyar Rádióban. Súlyos döntést jelentett be a menekültekkel foglalkozó civil szervezetek ellen, újabb sorosozása okkal izgatja a közvéleményt. Nem csoda, ha gondolatmenetében elsikkadt egy mozzanat, amely azt is érdekelheti - például e sorok íróját -, aki a közéleti személyiségek kommunikációjáról, kapcsolatteremtési szokásairól szokott tűnődni.

Orbán Viktor az interjú első harmadában ezt mondta január 19-én: „A szociális média, vagy hogy hívják ezt az internetvilágot.” Majd a beszélgetés utolsó soraiban visszatért a témára, kifejtvén, hogy „Magyarország a jövő országa, a jövő pedig a digitalizációban van.” Korántsem mellékes az elhangzás sorrendje. Az elején elhangzott mondat azt sejteti, hogy a rögtönzés hevében angolul jutott eszébe a közösségi média kifejezés, és pontatlanul fordította az anyanyelvünkre. Egyébként az a benyomásom róla, hogy a hazai politikusok mezőnyében leginkább ő igyekszik magyarosan fogalmazni, ebben is rejlik a tömeghatása, de neki se sikerülhet mindig. Némi zavart tükröző mondatához képest üresnek, inkább divatosnak, mint megéltnek hat az interjú végén elhangzott kijelentés.

Számomra ugyanis azt jelenti, hogy olyan kormányfőnk van, aki valószínűleg kívül reked Magyarország jövőjén. Idestova harminc éve gyűjtöm a mondatait, 350 gépelt oldalon körülbelül 2500 jött össze. Ha beírom a számítógép keresőjébe a világhálót, akkor egyet se mutat ki. Kihúzom hát a világot, a hálóra már akad néhány találat, bár több utal a focira, mint a digitális értelemben vett hálózatra. Az internet négy találatot kapott, és majd’ mindegyik arra utal, hogy Orbán Viktor felismerte ugyan a benne rejlő lehetőséget, ám ennél tovább nem nagyon jutott. Méltó utódja a három évtizeddel idősebb Horn Gyulának, akit miniszterelnök korában kivittek a kőbányai vásárvárosba, hogy megmutassák neki a számítógépes kínálatot. Kezébe nyomták az egeret, amelyet fölemelt, megszagolt, csodálkozva szemlélt, és megkérdezte, hogy mi ez.

Az, hogy a múlt század végén olyan miniszterelnökeink teljesítettek szolgálatot, akiket még digitális bevándorlónak se nevezhettünk, magyarázható az előrehaladott korukkal. A XXI. században viszont már olyan kormányfőre áhítozom, aki nem a munkatársaitól értesül arról, hogy a Facebook nevű közösségi oldalon 550008 követőt könyvelhet el. A médiatörténet fintora, hogy ezzel is megelőzi a második helyezettet, a félmillió követőt csupán hárommal felülmúló Hosszú Katinkát.        

53 komment

A bejegyzés trackback címe:

http://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr5013594225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hidroponi 2018.01.22. 14:52:38

ennel mar csak az a nagyobb problema, hogy egy brogos idiotat nevezett ki "internetugyi" miniszteri biztosnak... :DD

Jakab.gipsz 2018.01.22. 15:03:48

Nem lehet mindenki génmanipulált facebukk vagy májkulszoft klón, azaz agyilag zokni, hahó ez itt Magyarország.

Csak szólok, mert az "internet népe" tökfölösleges, vélemény idióta, egymás nézegetésén kívül, nincs más dolga.

A ti fejeteknek csak annyi haszna van, hogy rajta van a szemetek. csak a cukros bácsiknak vagytok fontosak, az ő fejős tehenei vagytok.

igazi hős 2018.01.22. 15:46:51

@hidroponi: Egy absztinens idióta jobb lett volna? (Egyébként is, ki bírná ki józan fejjel, hogy ezeknek dolgozik?) Tompikának elévülhetetlen érdemei vannak, tehát a jólétét biztosítani kell. Miniszter nem lehet, Orbán megértette, hogy azt még egyszer nem szabad elkövetni.

Könnyen elkaptuk, uram! 2018.01.22. 16:00:43

@Jakab.gipsz: de mit akartál írni? Magyarul nem megy?

Leooo 2018.01.22. 16:15:32

@Jakab.gipsz: Már a Simicska anno megmondta, hogy : 'hülyének lenni állampolgári jog...' Ám te most szükségtelenül kimaxoltad és bántóan visszaéltél a lehetőséggel!

Brix 2018.01.22. 16:30:29

Egyszerű a dolog: Orbàn kimondta azt, amit sokan eddig is gondoltak, de nem volt illő kimondani a politikailag korrekt vilàgban...Most nyíltan ki lehet mutatni az utàlatot , pl a migrànsokkal kapcsolatban, ez segít levezetni a az emberekben felgyülemlett feszültséget. Màsrészt, Orbàn azt kommunikàlja, hogy most vagyunk a legnagyobbak és nem kicsi akar lenni, mint ellenfelei... Úgy tűnik, sok embernek tetszik ez üzenet..

Pelso.. 2018.01.22. 16:59:11

@Brix: "most vagyunk a legnagyobbak"
Te jó ég.

daniel.g 2018.01.22. 18:26:56

@Jakab.gipsz: Ja, mert a CBAban amikor vásárolsz, a bankkártya terminálban a manók hozzák el Erzsikének a pénzed. Az M1 narkós balatoni riporterét is úgy kapcsolják, hogy a filmszalagot a balatontól egészen a budapesti székházig húzzák. Az origót is filctollal írják fel az üveglapra és a lokált sem digitálisan küldik a nyomdába, hanem a nyomdahengereket a csepregi térdeplő gyerekek faragják ki. Mert az internet az a fészbúk oszt csak bámulnak a génmódosított barmok. Hát brávó, neked is sok fogalmad van a világról amiben élsz :D

Bolshevik 2018.01.22. 18:27:15

Nyugi holnap kedd, tehát bukik az orbán.

birka menet 2018.01.22. 18:31:34

@Bolshevik:

És pesze keddenként szokott támadni a Soros Terv is.
Közben meg elmegyógyászokból is komoly hiámy van, ez is meglátszik keddenként a gazdidon. Meg rajtad.

Womb Raider 2018.01.22. 18:34:50

"Idestova harminc éve gyűjtöm a mondatait, 350 gépelt oldalon körülbelül 2500 jött össze."

Kell egy hobbi.. mégis..Orbán csinálja a történelmet, ön csak dokumentálja..már ahogyan ..

je suis chauve (törölt) 2018.01.22. 18:43:15

@Womb Raider: Kétlem hogy Orbán történelmet csinálna, sodródik mint a többi középszerű politikus. Amit Zöldi László végez az összegyűjtött anyaggal, nem dokumentálásnak hívják, inkább elemzésnek. Művelik ezt többen, akik kommunikációval foglalkoznak. Ráadásul, ez munka, nem hobbi.

Látens Inszinuáció 2018.01.22. 18:53:42

@Bolshevik:

Nos komám. Te most helybe jöttél a lófaszért!

Womb Raider 2018.01.22. 18:58:45

@je suis chauve: Akárhogyan is nevezzük, hiánypótló "munka". Jól jön majd egyszer, ha a történelmet át kell írni...

NGOsok vágtak hajdan e tájnak 2018.01.22. 18:58:55

Orbánnak sokkal több lájkolója van a faszbúkon nem csak a Hosszúkatinkánál, de a politikai ellenfeleinél is, ideértve a Juncker szesztestvért meg Timmermans gondolatcsősz szakit. Ami meg az internet általános helyzetét illeti, tapasztalatom szerint Magyarországon jobb a helyzet mint Németországban. Ha már egyszer fikázunk, legalább legyen valami alapja

je suis chauve (törölt) 2018.01.22. 19:09:32

@Womb Raider: Olvas maga újságot? Használ internetet? Vásárol üzletekben? Tudja a betű, amiből az olvasnivaló áll össze, nem csakúgy keletkezett. Tipográfusoknak, betűtervezőknek hívják magukat,akik megtervezték, de kommunikációs szakemberek ők is. Az üzenetek tartalmi részével is kommunikációval foglakozó emberek foglalkoznak. Képzelje, Kazinczy is tulajdonképpen kommunikációval foglalkozó szaki volt, vagy Ady Endre. A bonyolult üzleti életben is fontos ez a szakma. A politikusok testbeszédét is ilyen szakemberek tervezik meg. Egyoldalúan nem lehet erre úgy tekinteni mintha üldözni való boszorkányság lenne, vagy hiábavaló lufiszakma és mint mindennek vannak árnyoldalai és erényei. Gondolom maga sem akar egy középkorban ragadt országban élni...

NGOsok vágtak hajdan e tájnak 2018.01.22. 19:11:53

@je suis chauve:
Egy elemzésben alapvető kellék hogy legyenek premisszák és legyen konklúzió. Én egyiket se találtam, csak a szokásos nyámmogás. Valami baj van az Orbánnal, lássuk csak nem a Faszbúk nyelvét beszéli, natessék rögtön gondoltam

Ehhez képest világszerte citálják a faszbúk bejegyzését, mint pl. a What a great news-t

www.independent.co.uk/news/world/europe/donald-trump-us-election-win-hungarian-prime-minister-viktor-orban-end-liberal-non-democracy-a7413236.html

Womb Raider 2018.01.22. 19:22:21

@je suis chauve: Ugye most nem azt akarta mondani, hogy a középkorból Zöldi Úr meg a "liberális" sajtó ezernyi zsoldosa és önkéntese vezette ki népünket?
Pontosan tudja, miről beszélek , nem, nem a tipográfiáról.. az művészet, ellenben amit a magyar sajtómunkások űjságírás címén művelnek az sajnos mára szimpla propaganda. Ezt az sem legitimálja és nem ad feloldozást, hogy mindig van aki fizet érte (legtöbbször mások zsebéből..)
Attól meg röhöghetnékem támadt, amikor Adyval és Kazinczyval hozakodott elő. Ugye nem, modja, hogy nem kell valamiféle párhuzamot látnom a blog szerzője és a két költőóriás (régimódiasan..) között? Másfelől, hánynom kell attól, hogy a tömegmanipulációt, a véleményveztérlést/irányítást néhányan eufemizálva "kommunikáció"-nak és művelőit "szakembereknek" nevezik. Persze, ahol a buzit melegnek, a véleményterroristát liberálisnak, a baloldali értékrendet követő politikust jobbosnak és fordítva neveznek, ott már semmin sem kell csodálkozni.
A kommunikációt, a dokumentarizmus, a politikai elemzést valóban nem kell, nem szabad üldözni. A propagandistákra, a manipulátorokra, a múltat radírozgatókra, farigcsálókra viszont rá kell mutatni... (rá kéne..)

je suis chauve (törölt) 2018.01.22. 19:47:57

@Womb Raider: Nem tudom mi az indulatos fogalmazás oka, ki adott indokot rá. Adyval és Kazinczyval kapcsolatban is a belemagyarázást nem értem, én a kommunikációhoz köthető foglakozások folyamatosságára céloztam ezzel. Másrészt nem kezelem költőóriásként őket, mint említettem, mindennek van árnyoldala és jó része, maga pedig van amit csak fehérben, mást feketében látna szívesen. Zöldi írása Orbánról egy gondolat felvetése, részben hogy egy kormányzat mennyire tudja a tömegkommunikáció újabb formájának ügyét magáévá tenni, a lehetőségeit kiaknázni, ha a kormányzat feje idegenkedik ettől a médiumtól. Az első Orbán kormány idején Orbán még annyira szükségtelennek tartotta az internet jelentőségét, hogy nyíltan kifejezte ellenszenvét a médium iránt és nem támogatta, hogy bármire is használja a Fidesz a netet. Persze akkor még szűkebbek voltak a lehetőségek. Amit Zöldi írt nem hazugság, inkább tényszerű, hogy mi Orbán véleménye az új médiáról, de nem értem mi köze van ennek a liberalizmushoz például propaganda szempontból, vagy egyáltalán ez miért propaganda.

Zöldi László 2018.01.22. 20:04:45

@Womb Raider: Ön egy álnév rejtekéből igyekszik átigazolni a propaganda világába. Néhány évtizedes munkával közéleti személyiségek mondataiból a legnagyobb magángyűjteményt hoztam létre. A következő szerkesztőségek rendeltek meg tőlem összeállításokat: Mérték, Köztársaság, Népszava, Délmagyarország, Kelet-Magyarország, Fejér Megyei Hírlap, Magyar Hírlap, Magyar Nemzet, 168 Óra, FN24, Klubháló, Print&Publishing, Irodalmi Jelen, jelenleg pedig az atv.hu. Napilapok, hetilapok, folyóiratok, portálok. Mellesleg a kommunikáció szakos diákok 2009-ben megválasztottak az ország legjobb médiatanárának. Ebben a közegben csak a tárgyszerűséget engedhetem meg magamnak.

Womb Raider 2018.01.22. 20:19:01

@Zöldi László: Azért annyi még az ön töretlen, nagymúltú liberalizmusával is összeegyeztethető, hogy más (akár nevesítve, akár anonim (Jéé.. Kazinczy után Anonymus) módon a felsorolt médiumok és a tárgyilagosság/tárgyszerűség egy lapon említését (ha nem is túl harsány) nevetéssel nyugtázza? Különösen a 168 óra, atv, Magyar Nemzet, Népszava esetében. A következetesség és a kitartás, amivel ezt az utat bejárta mindenképpen becsülendő, talán (én nagyon remélem), hogy a jutalmna is meg lesz egyszer. ;)

morph on deer 2018.01.22. 20:21:48

“Orbánt szétszedik a világhálón”

Kezdésnek ez valóban elég jó, de nem kéne itt megállni!
Lassan itt az ideje, hogy a virtuális-, azaz cyber-térből a való világban kezdjük megvalósítani ezeket az ötleteket!
Szerintem pl minden orbánhitűnek jár egy kis ereklye, amit már évekkel ezelőtt meg kellett volna kapniuk, és ez még mindig nem történt meg!
Bár az legalább jó hír, hogy ma többeknek jutna, mint tíz éve.
Oh, well..!

Zöldi László 2018.01.22. 20:25:12

@Womb Raider: Méltányolom az iróniáját. Álnévből rokonszenvesebb, mint a propagandista-minősítés.

Halál kamionja mindenkit elgázol 2018.01.22. 20:37:59

'A XXI. században viszont már olyan kormányfőre áhítozom, aki nem a munkatársaitól értesül arról, hogy a Facebook nevű közösségi oldalon 550008 követőt könyvelhet el.'

Hát úgy néz ki mégis te baszarintottál rá, mert egész nap Fészezel mégsincs követőd se, meg nem vagy király se, mint Orbán.

nemecsekerno_007 2018.01.22. 20:38:07

Még szerencse, hogy van net, mert ha minden index blog papíron jelent volna meg, már nem lenne Brazíliában esőerdő.

horvathviteztamas 2018.01.22. 20:39:06

Kedves Simicskahívő és egyéb sokszínű polgártársaim. Kíváncsi vagyok, hogy a választások után mit fogtok huhogni és ki lesz a hibás a kudarcotokért? Már várom:))

Larry Silverstein 2018.01.22. 20:39:40

Még egy éve azon sírt a sok lipsi h Trump azért nyert mert sokat twitterezik meg álhíreket terjesztett a szociálmédiában....

most meg az a baj h orbán nem twitterezik eleget

geccó

morph on deer 2018.01.22. 21:02:54

@Brix:
“...és nem kicsi akar lenni, mint ellenfelei...”

Hááát, akarni éppen lehet, de neki ez nem jött be, csak szólok.

morph on deer 2018.01.22. 21:14:36

Valaki is utánagondolt már, hogy ez a populációnak kábé az 5-5,5%-a?
Jó, hát ettől is kijár a “multiple orgasm” a híveknek, szó se róla, csak kiváncsi lennék, hányan számszerűsítették az imádók közül. :)

Európai téridő 2018.01.22. 21:25:09

Ugyan már! Hát mire való az a sok lóti-futi beosztott? Arról nem is szólva, hogy ő inkább "kibocsátó", mint "befogadó" az információdömping, igazi és álhírek "piszlicsáré" világában.

6. Ienin 2018.01.22. 21:33:49

Azt olvastam, hogy orr bán szétesik a világhálón.

wolves84lb 2018.01.22. 22:01:48

@Larry Silverstein: na ennek fuss neki még egyszer

Womb Raider 2018.01.23. 07:36:33

@morph on deer: Nem ez a lényeg... hanem úgy söpri be a legtöbb lájkot (jelentsen ez amúgy bármit is..) hogy nem konyít hozzá.. míg a nagyon expert fiatal ellenzékiek messze elmaradnak tőle

Happy Hepar 2018.01.23. 09:08:33

@Womb Raider: Nos, azért az is megmosolyogandó, hogy a Magyar Nemzet miként lett a felsorolás része. Legalábbis az lenne, ha nem az ország fizette volna a számlát azért, hogy a az autokrata és a fő oligarchája összeveszett. Most az új fő oligarchával is el kellett lopatni ugyanazt a közvagyont, sőt. De persze ez így van rendjén. Ehh... minden karakterért kár...

Happy Hepar 2018.01.23. 09:10:43

@Larry Silverstein: Nekem mindegy, hogy hol hazudozik.

Happy Hepar 2018.01.23. 09:15:29

@6. Ienin: Nem gáz. Összerakják Grazban.

Netuddki. 2018.01.23. 09:21:27

A Horngyuszis anekdota nem rossz, kár hogy szakállas. Volt egy 1986-os film, a Star Trek IV: A hazatérés.
A lényeg, az Enterprise legénysége visszautazik az 1986-os San Franciscoba, ahol mindenféle dolog történik velük.

Ebben van egy jelenet, amiben Sotty-t leültetik egy 1986-os Mac elé, aztán csak néz bután mit is kellene csinálni. Mondják neki, próbáljon az egérrel adatot bevinni, mire felemeli az egeret és beleszól, hogy "helló kompjuter".

arabok balrol 2018.01.23. 09:29:59

Tolem Orbanek 10x ennyit is lophatnak akkor se cserelem le oket a lipsikre.

Netuddki. 2018.01.23. 09:50:29

@Netuddki.: Ami anekdota akár meg is történhetett. A Windows 3.1-et 1992-ben adta ki az m$, amit még 10db floppyról kellett telepíteni. Csak utána kezdett elterjedni a grafikus felület (Windows), de inkább a Windows 95-el kezdve. A 2001-es XP meg még sehol se volt. Persze előtte is lehetett egerészni az Amiga-val, amit még Ausztriából "csempésztünk" be.

Womb Raider 2018.01.23. 09:56:13

@Az én édesanyám nem stróman: Szerintem ez a történet komplexebb és nem is feltétlen az történt, amit elénk tártak... Túl harsány, túl direkt volt az egész. Az ő köreikben ez nem így zajlik.

Netuddki. 2018.01.23. 09:59:02

Nemrég szó volt a trollokról. Itt is van egy díszpéldány: @arabok balrol:
"arabok balrol
0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.
2018.01.23. óta tag."

Ez a tipikus eldönthetetlen magyar politikai troll kategória. Nem tudni, hogy kifigurázni akarja a tolvajfideszes trollokat, ezzel lejáratva a tolvajfideszt, vagy tényleg egy síkhülye tolvajfideszes troll és beböfögi ugyanazt minden Index címlapon lévő blog alá.

Netuddki. 2018.01.23. 10:06:03

@Zöldi László: Azért ehhez én még hozzátenném, hogy bármennyire is elismerésre méltó ez a gyűjtemény, SZVSZ valójában nagy része inkább a "közéleti személyiség" szövegíróihoz köthető.

arabok balrol 2018.01.23. 10:15:07

Az megvan, h 700ezret keresnek egy szimpla Lidl-ben a zsellerek?

10 eve a demokraciaban kaptak netto 50et, meg zsebbe 2 szaraztesztat, valasztas elott. Orban hozta el ezt a joletet. Ha oda akarjatok adni a joleteteket az araboknak szavazzatok a lipsikre!

www.portfolio.hu/vallalatok/hatalmas-beremeles-a-lidlnel-itt-a-700-ezres-brutto.12.274397.html?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link

legális 2018.01.23. 10:49:06

Bocsánat Zöldi Úr!

egy kos off, de a másik blogban a diákparlamentes blogger valamiért kizárt, pedig nem szoktam csúnyákat írni. Szóval üzenném neki:

"Kristóf!

Tiltja valami nálatok, hogy Heinz Barnabás más véleményt alkosson mint te?
Van olyan szabályotok, mely szerint a Magyar Időknek nem szabad véleményt kifejezni?
Ezt csak úgy általában kérdezem, függetlenül attól, hogy igazad van vagy neki van.
Azt is elegánsan átlépjük, hogy a ti kommunikációtok milyen mértékben közelíti a 100%-os igazságot, mert hogy elmondhattátok, páran meg is hallgatták. De többet nem is érdemel."

On
Köszönöm a lehetőséget

Womb Raider 2018.01.23. 10:52:29

@legális: "Tiltja valami nálatok, hogy Heinz Barnabás más véleményt alkosson mint te?"
:)))))))))))))))))))))))

Ez a 'liberális' blogoknál teljesen hétköznapi. Prédikálnak a véleményszabadságról, de ezt úgy kell érteni, hogy egyetérthetsz, semmi több. (Lehet, hogy a 'túloldalon is ez megy, nem tudom, mivel arrafelé ritkán sem vagyok , de ott legalább nem csinálnak segget a szájukból..)

ursus artos 2018.01.23. 13:11:40

@je suis chauve: "Kétlem hogy Orbán történelmet csinálna, sodródik mint a többi középszerű politikus. "
Harmincéves gyűjtőmunka egy középszerű politikusra??????
Vagy a harminc nem igaz, vagy nem középszerű...

Womb Raider 2018.01.23. 13:21:48

@ursus artos: Ja... a sok önellentmondás egyike. Folyton azt hallani, hogy Orbán egér az elefántok között, súlytalan, futottak még kategóriájú politikus... aztán mást se látni a B1-en, min Szelestey Lajos lapszemléjét, amiben kissé egyoldalúan szemezget az EU és úgy általában a világ vezető liberális lapjaiból, amelyek Orbánnal foglalkoznak. Néha viccből becsúszik valami konzervatív is, de általában bal/lib szócsövek... mindezt kétnaponta!

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2018.01.23. 13:29:59

Nem a főnöknek kell értenie a nethez hanem az Informatikai osztálynak.
Ilyen kuvva egyszerű.
Ha a főnök felismeri a folyamatok fontosságát eleg .majd a beosztottak elvégzik a melót.
Sztem ez egyszerű

arabok balrol 2018.01.23. 13:44:32

vagasi feri meg 1993ban beszallt az internetbe, azt nezd meg mire vitte

Womb Raider 2018.01.23. 14:09:49

@FILTOL: Nem ért aZorbán az internetthez, meg a fészbukkhoz... na bumm.. a baloldali kormányok meg a gazdasághoz voltak kutyaütők. Orbán miatt máximum Zuckerberg fog bevonulni egy különítménnyel, (őket könnyedén lenyomjuk) Feriék hazudozása miatt viszont az IMF akarta elfoglalni az országot... mondjuk őket is lenyomta a Fidesz kormány ;)

Indriq 2018.01.23. 20:16:06

@Larry Silverstein: most már szociálmédiának kell hívni? heheheheheh

szociális média.... heheheh

dobjunk már össze egy angol-magyar/magyar-angol szótárra pénzt neki.....

leírom a fizetett dolgozóinak is: social media = közösségi média és ezt valszeg a google translator is tudja :)

Androsz · http://migransozo.blog.hu 2018.01.23. 21:49:49

Azt valószínűleg Orbán is tudja, hogy fészbuk, csak azt nem ildomos rádióinterjúban emlegetni, mert reklám.

A posztolónak: a "digitalizáció", amit Orbán említ, jóval túlmutat a közösségi médián. De a közösségi médián csüngő átlagos fiatal fogyasztókról elmondhatom, oktatóként, hogy döbbenetesen ismeretlenek számukra a számítógépes alapfogalmak. Annak ellenére, hogy telefon képében gyakorlatilag az egész napjukat egy számítógépre tapadva töltik. Aki úgy gondolja, hogy elég, ha nyomkodni tudnak, az alapfogalmakra semmi szükségük, akkor annak kísérletként javaslom, hogy próbáljon segíteni egy ilyen analfabétának valamilyen számítógépes hibahelyzet megoldásában, és érzékelhetővé válik a hiányzó fogalmak fontossága. A közösségi média használata szemlátomást nem jelenti a számítógépes ismeretek és a számítógépes kultúra elérkezését, és nem alkalmas a számítógépes tudás jellemzésére vagy jelképezésére.

Womb Raider 2018.01.24. 05:51:45

@Androsz: Ó, hát ez rengeteg más területen is így van... még az sem biztos, hogy ez valami különösebb gond lenne, vagy jelentene valamit. Rengetegen bicikliznek, de nem tudnak még defektet javítani sem. A tv triviálisan mindennapjain része, ám az egy főre eső televízió műszerészek (bár már inkább számítógépek a tv-k is) viszonylag kevés. Számítógépeknél is éppen így különválik a felhasználó, vagy alkalmazó és a működtető/fenntartó személye. Sőt, a hw és a sw széleskörű,elmélyült ismerete is ritkán található meg egy-egy emberben.
Orbánra visszatérve... nem hiszem, hogy különösebben fontos lenne, hogy behatóan ismerje az egyes alkalmazások, meg a 'social media' elérési felületeinek lelkivilágát, használatának fortélyait. Elég (és ennyit biztosan tud) ha tudja, hogy vannak ilyenek, az intelligenciájával pontosan ki tudja következtetni ezek jelentőségét és egyébként is képes stratégiai fontosság szempontjábó (ha más okból nem, a tanácsadói között biztos akad ezen területet pontosan ismerő) megfeleően kezelni a digitális világ eszközeit. És nyilván azzal is tisztában van, hogy mindennek milyen szerepe van a XXI. századi ember életében. Igaza volt annak , aki fentebb írta: Orbánnak a stratégia meghatározásán túl nincs különösebb feladata ezekkel a dolgokkal.