Médianapló

Médianapló - Vona miért nem bontja ki a valóság minden részletét?

2018. január 05. 09:52 - Zöldi László

A digitális sajtó olvasója tobzódhat. E sorok írója például tizenhárom online portált helyezett el a számítógép-képernyő menüsorában. Talán hozzájuk kéne betűzni a Zsúrpubi.hu-t is. Szakmailag rendben van a tördelése, és mostanában mindig kecsegtet valami újdonsággal. Tegnap Vona Gáborral közölt egy terjedelmes interjút. S bár nem találtam az impresszumot, a sajtótermék adatait összefoglaló rovatot, a tévedés kockázata nélkül feltételezhető, hogy a szerkesztőség közel áll a Jobbik eszmevilágához. Elvégre a zsúrpubi kifejezést Orbán Viktor aggatta a Jobbik elnökére, és az emlékezetes országgyűlési szócsata lehetőséget teremtett a csúfondáros hangvételű fórum létrehozására.

Az interjúban hét figyelemre méltó mondat tűnt fel. Összehasonlításul: ha a Vonánál tapasztaltabb politikusok - például Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc - jó formában vannak, ugyanilyen terjedelemben tíz megjegyezhető mondatra képesek. Miközben érdeklődéssel adóztam a Jobbik miniszterelnök-jelöltjének, hirtelen elakadtam az olvasásban. Arra a kérdésre ugyanis, hogy „A Jobbik demokratikus párt-e?”, ezt találta mondani: „Mindig is az volt.” Nem szoktam ok nélkül firtatni a politikusok szavahihetőségét, mindazonáltal a rendszerváltás óta gyűjtöm a legjellemzőbb mondataikat, és beugrott, hogy mintha Vona Gábor nem bontotta volna ki a valóság minden részletét.

A hazugság eufemisztikus (enyhítő, szépítő) körülírása a 2006-ban még szocialista Gyurcsány Ferenc nevéhez fűződik. Pártja megnyerte az országgyűlési választást, az ígéretek megvalósítása helyett azonban megszorítások következtek. S hogy az idézendő textust elhelyezhessük a korabeli kontextusban, zárt körben már elhangzott az őszödi beszéd, de még nem szivárgott ki. E köztes helyzetben vallotta be Gyurcsány miniszterelnök: „A kampányban nem hazudtam, de nem bontottam ki az igazság minden részletét.” (Népszabadság, 2006. június 28.) Van szakirodalma a politika és a hazugság viszontagságos kapcsolatának, ezúttal mégis beérem Vona Gábor 2012. január 28-án megjelent eszmefuttatásával. A Magyar Távirati Iroda szerint ezt mondta a pártjáról: „Nem vagyunk kommunisták, nem vagyunk fasiszták, nem vagyunk nemzeti szocialisták, de demokraták sem vagyunk.”

Az akkori és a tegnapi gondolata között ellentmondás feszül. Vajon érdemes-e politikusként komolyan venni Vona Gábort, ha úgy került szembe hajdani önmagával, hogy elfelejtette feloldani (megmagyarázni) az ellentmondást?   

26 komment
süti beállítások módosítása