Médianapló

Médianapló - Mondatok a számok nyelvén

2017. december 04. 10:39 - Zöldi László

Mérő eszközöm a mondat. Tudom, hogy torzít. Van még a szó és a mögötte megbúvó gondolat is, de annyi talán elfogadható az okfejtésből, hogy a figyelemre méltó mondat nem mutat meg ugyan mindent egy újság értékéből, elég sokat érzékeltet azonban a tevékenységéből. Mindez onnan jut eszembe, hogy a mai Népszavában érdekes összefüggésre leltem.

Miközben az első két decemberi lapszámban mindössze egyetlen följegyzésre érdemes mondatot találtam, a maiban hatot. Nincs ebben semmi rendkívüli, elvégre van úgy, hogy összegyűlik az érték. Csakhogy a hatból kettőt Friss Róbert publicisztikájában fedeztem föl, a másik négyet pedig Debreczeni József interjújában, amelyet szintén Friss Róbert készített. S bár ama négyet nem ő mondta, mégis van némi köze az interjúba foglalt szavakhoz. Annál tovább nem is mennék, hogy fontos bútordarab az 1873 óra működő újság jelenlegi szerkesztőségében, ám e felismerés kölcsönzött egy ötletet is.

2010-ig visszamenőleg megnéztem a Népszava mondattermő képességét. Íme, a második Orbán-kormány első évében 85 mondatot húztam alá, 2011-ben 118-at, ’12-ben 94-et, ’13-ban 80-at, ’14-ben 85-öt, ’15-ben 60-at, ’16-ban 79-et és 2017-ben eddig 83-at. Miután 2016. október 8-án megszűnt a Népszabadság, és a belső munkatársak meg a leginkább közlő külső szerzők közül sokan igazoltak át az immár egyetlen baloldali napilap hasábjaira, e fejleménynek tükröződnie kéne a korábbiakhoz képest kiugró eredményben. Ez egyelőre nem történt meg, de hogy miért nem, arra nincs hiteles magyarázatom. Segíthetek viszont azoknak az olvasóknak, akik a textust szeretnék látni a kontextusban, és az iménti számsort elhelyeznék a napilapok mezőnyében.

Még nem fejeződött be az év, de az arányok már aligha változnak. Magyar Nemzet: 77, Magyar Idők: 45. Az „államosított” megyei lapok közül pedig a szegedi és a győri (őket vásárolták meg legkésőbb a miniszterelnök bizalmi emberei), nos, Délmagyarország: 32, Kisalföld: 20. S hogy teljesebb legyen a kép, az összehasonlítás kedvéért napilapnak vettem néhány online médiumot is. ATV: 128, Facebook.com: 115, Hír TV: 99, hvg.hu: 54, Klubrádió: 53, 24.hu: 45, Index.hu: 42, Magyar Rádió: 40.

Elkelne az eszmefuttatás végére egy ütős mondat is. A sajátjaimból nem telik rá, ezért Babitshoz fordultam, aki szerint „Minden rossz mondat törött ablak, melyen át egy rossz gondolatra látni.” Így fogalmaznám át: Minden jó mondat megtisztított ablak, amelyen át jó gondolatra látni.

komment
süti beállítások módosítása