Médianapló

Médianapló - Az újságokat miért nem kézbesíti reggel az állami posta?

2017. november 15. 09:50 - Zöldi László

„Újságkihordó voltam, mert akkor még voltak újságok” - jellemezte a Kádár-korszakot Asperján György író (Facebook.com, 2017. május 17.). Most is vannak még újságok, kihordók azonban már nincsenek. Vagy ha léteznek is, sajátságosan értelmezik a kézbesítést.

A földszinti postaládában végre reggel találtam a Népszava mai számát. A tegnapival együtt, amelyet műanyag borítóba csomagoltak. Íme, a többszöri reklamálás eredménye, bár egyszer sem említettem a telefonban, hogy nem érkezett meg az előfizetett újság. Mindössze azt vettem zokon, hogy nem érkezett meg időben, holott megszoktam, hogy fölkelés után főzök egy kávét, avokádó krémmel kenem meg a pirított kenyeret, a bőrfotelbe telepszem, és elolvasom az immár egyetlen napilapot, amelyet járatok. Előfizetek ugyan még a szombati Magyar Nemzetre is, amelyet rendhagyó módon a Népszavába hajt bele a kézbesítő, aki mindkét ellenzéki napilapot néhány órányi késéssel csúsztatja a postaládámba. Érdekes társítás.

A Magyar Posta ma tehát kétszer hozatott ki egy újságot, amellyel egyszer is beérném. Nem ragaszkodnék a hét óra előtti időponthoz, elég volna nyolc körül is, de úgy rémlik, az állami cég nem akarja betartani a szerződésben vállalt kötelezettségét. Gyanúra ad okot, hogy az év elején napvilágot látott a hír, miszerint 21 településen a lapokat kísérleti jelleggel csak ebéd után juttatja el az előfizetőkhöz. Akik oly kevesen vannak, hogy a postásnak nem érdemes kétszer végigjárni a települést. Reggel azzal a néhány újsággal, ebéd után pedig a levelekkel és egyéb küldeményekkel. Most értettem meg, hogy más okok mellett a kormányzat miért szerezte meg a megyei napilapokat.

Ha a Magyar Posta képtelen megszervezni a reggeli kihordást, akkor még kevesebb előfizetője lesz a kormány üzeneteit direkt módon tartalmazó központi újságoknak. A megyei napilapok azonban 1993-ban leszakadtak a posta járszalagjáról, mert az állami cég 30 százalékkal megemelte a terjesztési díjat. Azóta megszilárdították az alternatív kézbesítési hálózatukat, ennek folytán az országos lapokénál jóval csekélyebb mértékben veszítettek a példányszámukból. A megyei sajtó kormányzati meghódítása lehetőséget teremtett arra is, hogy a központi orgánumok a megyeiekkel együtt, kora reggel jussanak el az előfizetőkhöz. Az ellenzéki újságokkal pedig majd csak lesz valami. Legföljebb kétszer viszik ki belőlük ugyanazt a példányt, az egy nappal korábbit műanyag borítóba és bocsánatkérésbe csomagolva.         

 

1 komment
süti beállítások módosítása