Médianapló

Médianapló - Írás vagy sírás?

2017. november 07. 10:37 - Zöldi László

Az unokám ezen a más szempontból nevezetes napon született. Tegnap digitális üzenetet kaptam tőle, hogy a Tesla elektromos autó távirányítós modelljét szeretné kergetni a lakásban. Íméljében az a figyelemre méltó, hogy anyja távollétében annak személyi számítógépét használta, és a mondatából hiányzik a központozás. Nem találta a vesszőt és a pontot.

Az ötéves Samu életéből kimaradt a számítógép. Ő már nem is a Z-generációhoz tartozik, mint a nővére és az unokatestvére, hanem az Alfa-nemzedékhez. Egyelőre iskolai képzés híján képek (ikonok) révén kóstolt bele a számítógépes kultúrába, melyből paradox módon hiányzik a számítógép. Márpedig a későbbi technikai fejlemény, az okostelefon betűkészletéből lemaradt vagy másfél tucatnyi jelölés, amelyeket gyökeresen másként lehet a keskeny képernyőre varázsolni. A hosszában karcsú és téglalap alakú okostelefon billentyűzetén nem fér el egy csomó írásjel.

A személyi számítógép körülbelül tízszer szélesebb klaviatúráján is csupán azért pötyögtethetőek, mert a számokat, néhány betűt és egyéb írásjelet akkor használhatjuk, ha lenyomjuk a shift-et. Ekkor kapjuk meg a kisbetű után a nagybetűt, a 4 után a felkiáltójelet, a vessző után a kérdőjelet. Igen ám, csakhogy aki alfaként eddig csupán az okostelefonból tájékozódott kedvenc meséiről és autómárkáiról, az nem tudja mire vélni a shiftet, amelyet mi, még a számítógép előtti korszakban szocializálódottak az írógép emeltyűjével azonosíthatunk.

Az okostelefonos billentyűzet első sorából hiányzik például az ö, az ü, az ó, a másodikból az ő és az ú, a harmadikból az í, a kérdőjel, a vessző, a pontosvessző, a kettőspont, a pont, a gondolatjel és a csillag. Vajon hogyan magyarázzam el Samunak, hogy a személyi számítógép könnyebben hozzáférhető írásjel-készlete a digitális kultúra korábbi szakaszát tükrözi? S ami látszólag csak egy kisgyerek gondja (mármint az, hogy a számítógép kihagyásával tájékozódik a világhálón), vajon hány százezer kisgyereket és kamaszt érint Magyarországon? Ahol egyébként több mobiltelefon van, mint ahány lakos.

Lopva figyelem Samu miénknél jóval kisebb ujjait, amint két szélről tartják a karcsú okostelefont, és boszorkányos gyorsasággal pötyögtetik a megszokott betűket. Lelassulnak azonban, és arca tanácstalanná válik, szája pedig sírásra görbül, ha a számítógép billentyűzetén klimpírozik. Ahhoz a nemzedékhez tartozik, amelynek az olvasással nincs már gondja, az írással azonban még van.         

11 komment
süti beállítások módosítása