Médianapló

Médianapló - Miért kell elnézést kérni?

2017. október 21. 08:37 - Zöldi László

Igaza van Dzizarinak abban, hogy nem kell túl komolyan venni, ha sokan olvasnak egy bejegyzést. Szerinte ugyanis a kommentelők egy idő után már nem a témával foglalkoznak, hanem egymással. Néha az a benyomásom, hogy a jegyzetet el sem olvasták, helyette inkább egymás anyját szidják, olykor még napok múltán is. Ettől persze még figyelemre méltó, hogy a megyei sajtó sorsa foglalkoztatja a digitális sajtó olvasóit.

Tegnap arra utaltam, hogy a Hány megyei napilap van? című bejegyzést 21169-en kísérték figyelemmel, ami a Médianaplóval korántsem mindennap fordul elő. Ma már arról tűnődhetnék, hogy a számuk 21343-ra gyarapodott, és ez akkor is érdekes fejlemény, ha néhány hozzászóló külön meccset vívott egymással. Ráadásul kölcsönös anyázásukat megelőzte egy másik jellegzetesség: e sorok írójának, általában pedig a szerzőknek a froclizása. Ezúttal például három kommentelő (csepelhirek, Aurora86 és szánmonoxid) egymást erősítve tette szóvá, hogy velem ellentétben úgy vélik: tizenkilenc megyei napilap jelenik meg Magyarországon.

Mert igaz ugyan, hogy a Pest Megyei Hírlap nyomtatásban már régóta nem lát napvilágot, a Dunaújvárosi Hírlap azonban szintén megyei napilap. Egyikük még „érvelt” is azzal, hogy Székesfehérvárott látott egy példányt belőle. Ám ebből semmi sem következik, mégis azt követelték: ismerjem el, hogy tévedtem. Igazán kár, hogy sajtótörténettel foglalkozom, tankönyvet írtam, szűkebb kutatási témám a glokális sajtó (a jelző a globális és a lokális összevonásából származik), egy időben pedig a Dunaújvárosi Hírlap szakmai konzultánsa is voltam. Három évtizede naponta böngészem a pillanatnyilag 4500 példányban elkelő újságot, amelynek a fejléce alatt ez olvasható: „Városi napilap”.

Az epizódnak nem tulajdonítanék jelentőséget, ha a három hozzászóló magába szállt volna. De hiába javasoltam nekik, hogy ismerjék el a tévedésüket, hallgatnak, mint süket disznó a búzában. Akkor tehát összefoglalom a helyzetet: álnéven kétségbe vontak egy állítást, amelyet teljes névvel vállaltam, és amikor bebizonyosodott, hogy tévedtek, visszahúzódtak a homályba. De még ezt se hoznám szóba, ha nem tapasztaltam volna meg a fikakultúra legszánalmasabb mozzanatát. Tapintatból többnyire a nyilvánosság kizárásával, ímélben szoktam figyelmeztetni az álneves hozzászólókat, hogy tévedtek. Ez több százszor történt meg, és eddig egyetlen esetben sem válaszolták, hogy elnézést. Úgy tettek, mintha semmi sem történt volna.                  

11 komment
süti beállítások módosítása