Médianapló

Médianapló - Mikor lesznek független megyei hírforrások?

2017. október 20. 10:57 - Zöldi László

Ritkán szoktam előrukkolni a Médianapló olvasottságával. Most is csak azért hozom szóba, mert a Hány megyei napilap van? című bejegyzést eddig 21169-en kísérték figyelemmel. Holott a cím korántsem blikkfangos, inkább pontos. Vajon miért érdeklődtek mégis iránta?

Tavaly ilyenkor már megszűnt a Népszabadság, és kezdtük kapiskálni, hogy a kormányzatnak tervei vannak a vidéki sajtóval. Akkor vajon hányan olvastak volna el egy azonos című bejegyzést? Legföljebb néhány százan. De most, hogy Mészáros Lőrinc térhódítása után az osztrák médiabefektető, Heinrich Pecina ismét bekapcsolódott, ráadásul a kaszinótulajdonos Andy Vajna is beszállt a megyei napilapok gleichschaltolásába (összehangolásába, áthangolásába), feltűnő érdeklődést váltott ki a vidéki sajtó sorsát firtató bejegyzés. Amiből persze nem következik, hogy az olvasók ismerik a témakört. Aligha tévedek, ha azt feltételezem, hogy a 21 ezer érdeklődőből legalább húszezren kézbe sem vettek megyei napilapot, vagy ha Budapesten túli lakosként járatják is a megyéjük pillanatnyilag egyetlen napilapját, a szomszédos megyékét már nem kísérik figyelemmel. A kormányzati befolyás jelképeként a téma mégis annyira beégett a köztudatba, hogy már az említése is olvasásra serkent.

Morpheus például abban reménykedett a hozzászólásában, hogy „minden megyében lesz független napilap”, ha előbb nem is, hát 2022-ben vagy ’26-ban. Igen ám, csakhogy a rendszerváltás óta szinte mindegyik megyei napilapnak támadt már konkurenciája. Az ország egyik legkisebb megyéjében, Komárom-Esztergomban volt idő, amikor a 24 Óra című megyei napilap árnyékában megjelent egy komáromi és egy esztergomi is. A konkurencia-harcokból kirajzolódik a tanulság: a másik megyei napilap legföljebb elszívhatta az egyik nyereségét, két veszteséges újságot pedig már nem voltak képesek eltartani az olvasók. Hármat még kevésbé.

Abban derűlátóbb volnék a kommentelőnél, hogy a független megyei orgánumra várni kéne 2022-ig, pláne ’26-ig. Azért nem nevezném napilapnak, mert korántsem drága újságnyomó papíron jelenik majd meg, hanem online hírforrásként a világhálón. És ha van egy csöppnyi esze az ellenzéknek, talán már a 2018-as országgyűlési választás közelgő kampányában. A digitális sajtó terjedésére jellemző, hogy a Médianapló című szakmai rovat tegnap lépett át a két és félmilliós határon. S hogy a közeljövőben nem kelljen még egyszer írni róla, hadd rögzítsem azt is, hogy az 1982740. olvasónál tart.       

2 komment
süti beállítások módosítása