Médianapló

Médianapló - Hány megyei napilap van?

2017. október 18. 09:15 - Zöldi László

Bödőcs Tibort sokan Hofi Géza utódjának tartják. Járja az országot, és szellemes kiszólásait úton, útszélen emlegetik. A YouTube révén az egyik legismertebb előadóművész, olykor interjúkat is készítenek vele. Tegnap például kifejtette a 24.hu digitális felületén, hogy „Nem tudja a politika, mi van vidéken.” Szerintem tudja. A humorista mégis pontosan fogalmazott, amikor politikát, nem pedig politikust mondott.

Mindenki politikát művel, aki közéleti kérdésekkel foglalkozik, és megszólal a nyilvánosság fórumain. Juhász Péter például tősgyökeres pesti, amióta azonban megválasztották az Együtt nevű párt elnökének, igyekszik megismerni a fővároson túli valóságot is. Tisztában van azzal, hogy a politikai sorsa vidéken dől el. Szakács László szocialista politikus komlói. Tudomásom szerint onnan is jár munkahelyére, a budapesti országgyűlésbe, és bizonyára jól ismeri a baranyai médiaviszonyokat. Kéri László politológus. Évtizedekkel ezelőtt került vidékről a fővárosba, de nem veszítette el kapcsolatát a Budapesten túli valósággal, mert gyakran hívják előadónak könyvtárakba, művelődési házakba.

Hármójuknak tegnap este lett egy közös tulajdonságuk: 18.10 és 21.00 között egyaránt kárhoztatták tévéstúdiókban, hogy Orbánék megszerezték mind a tizenkilenc megyei napilapot. A kormányzat rátenyerelt a regionális nyilvánosság legfontosabb fórumaira. Értem a nyilatkozó ellenzéki személyiségek indulatát. Csakugyan csekély ama médiafelület, amelyen megírhatják, elmondhatják a véleményüket. A jelek kétségkívül arra utalnak, hogy az országgyűlési választás közeledtével egyre kevésbé szólíthatják meg a megyei sajtó mintegy milliónyi olvasóját. Igazán kár, hogy tévedtek, nincs ugyanis tizenkilenc megyei napilap Magyarországon.

Valaha volt. Mindazonáltal a Pest Megyei Hírlap nem sokkal a tulajdonos, Fenyő János médiavállalkozó meggyilkolása után megszűnt. Az említett közéleti személyiségeket alighanem a tizenkilences szám tévesztette meg. Azt hitték, hogy ha az országnak tizenkilenc megyéje van, akkor megyei napilapból sem lehet kevesebb. Egyikük felkészültségét se becsülném le a korrupció leleplezésében, a pártszervezésben vagy a társadalmi folyamatok megítélésében. De vajon mennyire hiteles az ellenzék médiaszemlélete, és megalapozott-e az ismeretanyaga a nyilvánosságról, ha egyszerre három mértékadó személyisége feledkezett meg arról, hogy a fővárosban és vonzáskörzetében hárommillió ember maradt közvetlenül hozzá szóló napilap nélkül? 

33 komment
süti beállítások módosítása