Médianapló

Médianapló - Kunhalmi nyilvánosan vizsgáztat

2017. október 17. 10:27 - Zöldi László

Néhány héttel ezelőtt megszólalt bennem a kisördög. Kunhalmi Ágnesről tűnődtem, és azt a címet adtam az eszmefuttatásnak, hogy „Szegény szocikat az Ági is húzza”. Azóta is bánom, hogy éltem a szójáték kétes lehetőségével, ezért most méltányosabb volnék hozzá. Tegnap este Rónai Egonnál vendégeskedett az ATV-ben, és tíz perc alatt művelődéstörténeti univerzumot sűrített a mondandójába.

A műsorvezető rákérdezett az MSZP céljaira, és az oktatási szakpolitikus kifejtette, hogy „Megtanítjuk a gyerekeket idegen nyelven beszélni.” Ez azért illett a szájába, mert a hírek szerint levizsgázott angol középfokból, és végre lehet diplomája. Átrágta magát egy ismerethalmazon, és amit megtanult, azt képes alkotó módon közreadni. Kétszer is szóba hozta például az „urbán legendát”, ez még valószínűleg az angol vizsga maradványa. Az Urban Legend hihetően hangzó történetet, városi szóbeszédet jelent. Hitelesebb lett volna, ha magyarul mondja, de üsse kő, gondolatban lefordítottuk, és ezzel szellemi munkát végeztünk.

De ha már munka, azt is kifejtette, hogy a Momentum nyilvánosságra hozott programjában „Nincs benne a robot szó.” Hm, úgy rémlik, megint vizsgáztat bennünket. A robot, ugye, szláv kifejezés, és szolgamunkát jelent. A jobbágyok ingyen dolgoztak a földesúrnak, az egytelkes évi 52 igás vagy 104 kézi munkanapot. A málenkij robot pedig kényszermunkát jelent, amelyből a második világháború után kijutott néhány százezer honfitársunknak. A szlengben a robot gépszerűen cselekvő személy, bár inkább az a benyomásom, hogy a Momentum az emberszerű gépekről feledkezett meg, amelyek hamarosan helyettesítik a futószalag mellett dolgozó, alacsony iskolázottságú embereket.

Kunhalmi Ágnes a miniszterelnök körül csoportosulókat szintén jellemezte. Azokat, akik „felparcellázzák hol a Balatont, hol a médiákat”. Ennél a szónál kiült arcára a töprengés, mert alighanem felötlött benne, hogy a szegedi egyetemen kommunikáció szakra is járt, ahol arra tanították, hogy a latin media eleve többes szám, és a nyomtatott sajtó, a rádió, a televízió meg az internet gyűjtőneve. Becsületére válik, hogy rögtön pontosította is magát, mondván, hogy „médiumokat”. Önreflexiója dicséretes, ezért nincs igaza Hont András újságírónak, aki szerint az MSZP „Intellektuálisan kiürült”. (Hír TV, 2017.10.12.) Amelyik pártnak az egyik vezető politikusa ennyi tudásanyagot kölcsönöz, arról vétek azt állítani, hogy üzenetei nem jutnak el a választópolgárokhoz.

28 komment
süti beállítások módosítása