Médianapló

Médianapló - Orbán tényleg Felcsúton született?

2017. szeptember 20. 10:57 - Zöldi László

A tegnap eseménye volt, hogy az Európai Parlament költségvetési bizottsága tiszteletét tette Felcsúton. Munkatársai ellenőrizték ama híres kisvasutat, amely az unió pénzéből pöfög. Még nem ismerjük a véleményüket, az viszont már tudható, hogy a látogatásukra fölkészültek-e a nyilvánosság fórumai. Vannak ugyanis olyan újságírók, akik érzelemmel viszonyulnak Orbán Viktorhoz. Szeretik vagy utálják, annak azonban elfelejtettek utánanézni, vajon hol született.

Beérték a kézenfekvő magyarázattal, hogy a miniszterelnök nyilván azért kupálta ki Felcsútot néhány tízmilliárd forintból, mert a szülőfaluja. Ezúttal mégse őket korholnám. Dicsérem inkább azokat, akik belenéztek a lexikonokba. Például a népszavás Boda András épp úgy Orbán falujáról írt a felcsúti látogatás ürügyén, mint ahogy Farkasházy Tivadar a miniszterelnök falujáról beszélt egy tévéműsorban, sőt a 24.hu magát meg nem nevező munkatársa is megelégedett a falu kifejezéssel. S hogy a politikusok közül is megemlítsek valakit, az Együttből Szigetvári Viktor szintén tudja már: Orbán nem Felcsúton született, csupán a falujának tekinti, ahová egyszer majd szívesen vonulna vissza.

A nyilvánosság első számú kedvezményezettje a felcsúti díszpolgárságról fejtegette a Fejér Megyei Hírlap 2001. december 10-i számában: „Egyre többet fogunk találkozni - nem titok, lassan költözködöm hazafelé.” Otthonának tekintette a nagy hírnévre vergődött települést, szülőfalujának mégsem nevezte. Talán mert ezt is mondta: „Alcsútról, vagyis olyan átlagos dunántúli faluból származom.” (168 Óra, 1992.06.09.) Meg ezt: „Ha az én gyerekkoromban ez a kormány lett volna hatalmon ilyen oktatáspolitikával, akkor én Alcsútdobozról Bicskéig sem jutottam volna el, nemhogy Budapestig.” (Demokrata, 1997.06.12.)

S hogy teljes legyen a kép, a Képes 7 című hetilap 1989-es évfolyamában ezt válaszolta a pályakezdő politikus arra, hogy Székesfehérvárott született-é: „Nem. Alcsútdobozon. Aztán Felcsútra kerültem, ott nőttem fel.” Most már csupán az a kérdés, vajon az ország első embere 1963. május 31-én csakugyan Alcsútdobozon jött-e a világra. Vagy ahogy a lexikonok írják, a vele vajúdó édesanyját beszállították a székesfehérvári kórházba? Nos, ez az a kérdés, amelyet a nyilvánosság szellemi restségben szenvedő képviselői föltehetnének maguknak. Ha már nyakra-főre értelmezik Orbán Viktor költséges kapcsolatát választott falujával, Felcsúttal.

41 komment
süti beállítások módosítása