Médianapló

Médianapló - Orbán miért késett félórát a szokásos rádióinterjúról?

2017. szeptember 08. 10:54 - Zöldi László

A miniszterelnök hat interjúkötete közül kettő a közszolgálati rádióban elhangzott beszélgetéseket tartalmazza. Nem lepődnék meg, ha megjelenne a harmadik is, leginkább ama interjúk, amelyeket péntek reggelenként Kocsis Éva készített vele két-három hetenként, fél nyolc után néhány perccel. Kivéve a mai napot.

A műsorvezető fél nyolckor még reménykedett, hogy betoppan a miniszterelnök. De már az épp esedékes hírblokk is lecsengett, és a kínos várakozást rutinosan töltötték ki későbbre tervezett hangfelvételekkel a rádiósok. Annyira előreszaladt azonban az idő, hogy nyolcig már nem lett volna érdemes a többször is beharangozott Orbán-interjút sugározni. Az Európai Unió luxemburgi székhelyű bírósága ugyanis a kvóta-perben elmarasztalta a kormányt, és a megkérdezett Fidesz-politikusok azzal tértek ki a válasz elől, hogy a verdiktet pénteken reggel értelmezi majd a miniszterelnök úr. A felfokozott várakozást csak nyolc után három perccel elégítette ki Orbán Viktor, és fél kilencig beszélt.

Az egytémájú interjú lényegét úgy foglalnám össze, hogy a magyar kormány „ellenséges európai közegben” végzi a munkáját, mert „a volt gyarmattartó országok nagykutyák az Unióban”. Orbán nyomatékosan hangsúlyozta, hogy „Ha lehet, miniszterelnökként állok ellent, ha nem, másként.” Azt is kijelentette, hogy az elmarasztalás, amely kötelezné a kormányt 1294 bevándorló ügyének kivizsgálására, jogszerű ugyan, de nem hajtható végre. Ő persze tudomásul veszi a döntést, mindazonáltal továbbra is a maga útját járja.

Érvelésében az a figyelemre méltó, hogy akaratlanul is megfogalmazta a polgári engedetlenséget. Ismerjük egy korábbi meghatározását is, miszerint „A polgári engedetlenség azt jelenti, hogy tudjuk, mit teszünk, és vállaljuk annak minden szükséges következményét.” Ezt ellenzéki politikusként fejtegette a nevéhez fűződő kordonbontásról az RTL Klub, 2007. február 2-i adásában. Az érdekes párhuzamra azonban nem kérdezett rá a műsorvezető. Ez magyarázható még felkészülésbeli hiányossággal, arra viszont már nem kellett felkészülnie, hogy azt firtassa, miért késett a miniszterelnök úr. Közlekedési dugó? Államügy? Vagy valami más?

Pedig 2012. november 26-án, amikor még nem készített interjúkat az ország első emberével, az Onleány Társasblog digitális felületén némi iróniával jegyezte meg a stúdióvendégekről: „Általában pontosan érkeznek, legfeljebb a politikusok késnek néha.”

55 komment
süti beállítások módosítása