Médianapló

Médianapló - Pártok-e a portálok?

2017. szeptember 04. 11:15 - Zöldi László

Nem igaz, hogy Deutsch Tamás életműve mindössze néhány beszólás. Köztük ez: „Lassan mondom, hogy Putyin is megértse: Ruszkik haza!” (Twitter.com, 2014. március 3.) A magyar médiatörténet mulatságos lábjegyzete, hogy a fülbevalós Fidesz-politikus hiányzó államvizsgája miatt csaknem egyévnyi késéssel alakult meg az első Orbán-kormány sportminisztériuma, és a kabinet legutoljára kinevezett tagja a bársonyszékért cserébe a nyugat-európai kormányok médiapolitikájáról írta a diplomamunkáját. Azóta igényt tart arra, hogy véleményt nyilvánítson a hazai médiaviszonyokról is.

A Magyar Idők hétvégi számában például ezt nyilatkozta: „A legizmosabb ellenzéki pártokat ma úgy hívják, hogy Index, 444, Hvg, 24.hu.” Idestova negyedszázad alatt mintegy hatszáz médiapolitikai témájú szakdolgozatot olvastam. Az övé a középmezőnybe sorolható, ettől azonban akár még igaza is lehet. Kijelentése azért foglalkoztat, mert a Médianapló olvasói közül sokan firtatták, vajon mivel magyarázható, hogy várat magára egy 1956-hoz hasonló robbanás. Szerintem azzal, hogy Rákosi Mátyás meghonosította az egypártrendszert, és ellenzéki pártok híján a diktatúra nyolcadik évében csakugyan kirobbant a tömegérzület.

Orbán Viktor viszont megtartotta a többpártrendszert, ráadásul úgy, hogy az állami támogatásokkal tenyérből eteti az ellenzéki pártokat. A Nemzeti Együttműködés Rendszerébe beépült politikai csoportok pedig akarva-akaratlanul levezetik a társadalmi feszültségeket. De ha Orbán megtartotta az ellenzéki pártokat, akkor egyelőre nem szüntetheti meg a rendszer ellentmondásait feszegető újságokat, vagyis a média sokszínűségét. Például a tőle idegen online portálokat, amelyeket azért nem neveznék ellenzékinek, mert bírálják „őfelsége ellenzékét” is. A fogadtatás különböző. A leleplező írásokat rossz néven veszi a hatalom, ám az ellenzéki politikusok igyekeznek jó képet vágni a kínos ügyeik kiteregetéséhez, ők ugyanis a Deutsch emlegette felületekre fanyalodnak.

Ha eljátszunk az országos digitalizációt levezénylő miniszterelnöki megbízott feltételezésével, meglepő eredményre juthatunk. A zárójelben található két szám közül az egyik a portálok napi olvasottságát jelzi, a másik meg azt, hogy a legjelentősebb közlemények hány embert érnek el a közösségi oldalakon. Index.hu (556 ezer - 495 ezer), 444.hu (156 - 716), hvg.hu (207 - 403), 24.hu (377 - 474 ezer). Ha jövő tavasszal pártként indulnának, a tömeghatásuk révén valamennyien bekerülnének a parlamentbe.            

17 komment
süti beállítások módosítása