Médianapló

Médianapló - Hány százaléknyi a kormányzati médiafölény?

2017. augusztus 22. 10:27 - Zöldi László

Krekó Péterrel a Vasárnapi Hírek készített interjút kedvenc témájáról, a szélsőséges pártokról. Miközben a közismert szociálpszichológus fölvetette az eretnek gondolatot, miszerint a cukisodó, középre húzó Jobbik nélkül a demokratikus ellenzék aligha váltja le az Orbán-kormányt, futólag megjegyezte, hogy „Soha nem látott médiakoncentrációt hozott létre a hatalom.” Ez elfogadható értékítélet, különösen akkor, ha a soha nem látott a rendszerváltás utáni médiahelyzetre vonatkozik. Előnye, hogy a kitűnő elemző kerülte a számokat, amelyek közül a 9-cel kezdődő kétjegyűek karriert futottak be a nyilvánosság fórumain.

Szemelgetés az idei megnyilatkozásokból: „A média 90 %-a a Fideszé.” (Bolgár György, Klubrádió, február 22.) „Ott van az önök kezében a média 90 %-a.” (ugyanő, ugyanott, február 24.) „A kormánysajtó, vagyis a nyilvánosság 90%-a erőszakba torkolló demonstrációkról számol be.” (Németh Péter, Népszava, április 12.) „A média 94-95 %-a nem szabad.” (Molnár Gyula, ATV, június 28.) „A média 90%-a le van fedve általuk.” (Demeter Márta, ATV, július 31.) A százalékot azért nem írtam betűkkel, hogy néhány karakternyi helyet nyerjek a következtetéshez: az említett újságírók és politikusok úgy ragaszkodtak a kilencvenvalahányhoz, hogy elfelejtették feltüntetni a forrást.

Tegnap este végre megszólalt a MÚOSZ nemrégiben megválasztott elnöke. Hargitai Miklós az egyik tévéstúdióban több felmérésre is hivatkozott, amelyek egybehangzóan tanúskodnak arról, hogy a közszolgálati médiumok 90 százaléknyi arányban a kormány üzeneteit közvetítik. A legnépesebb újságíró szövetség vezetője komoly ember, nem érdemes kétségbe vonni a szavait. De vajon a nevesített véleményformálók ebből a 90 százalékból miért jutottak a kormányzati térhódítást pontatlanul, indokolatlanul, hamisan jelző 90 és egynéhány százalékhoz? Talán figyelmetlenségből? Hozzá nem értésből? Vagy nagyotmondási kényszerből?

Mellesleg a médiahelyzet kilátástalanságát sejtető aránnyal azelőtt álltak elő, hogy Orbán Viktor bizalmi emberei megszerezték volna a győri Kisalföldet (56 ezer példány) és a szegedi Délmagyarországot (34 ezer), továbbá a miskolci, a nyíregyházi és a debreceni napilapot is. Ha a mintegy 200 ezer példányt beszorozzuk a szokásos 3,6-os szorzóval, és az eredményhez számítjuk az online változatok iránt érdeklődőket is, akkor a körülbelül 800 ezer olvasó hogy a csudába’ jelentheti a teljes kormányzati médiafölényhez szükséges 5-10 százalékot?             

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

http://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr5712771356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Főgebra 2017.08.22. 15:16:00

Zseniális ötlet volt újra elővenni ezt az ócska csontot. Kívül lerágtak róla minden rághatót, a velőt kiütögették belőle, de arra kitűnő, hogy hetente kétszer, csodásan lehet róla szaporítani a szót!
Egyetlen kérdés kit érdekel?
Hajrá, Mari néni!

Zöldi László 2017.08.22. 15:43:20

@Főgebra: Például a kommunikáció szakos diákokat érdekli, akiknek készül ez a szakmai rovat.

Netuddki. 2017.08.22. 16:05:28

A "kormány üzeneteit közvetíti"? Nem.

Helyesen. Falaz a tolvaj fideszes megélhetés politikusbűnözőknek. Félrevezet, hazudik a nézőknek, hallgatóknak, olvasóknak és nyíltan, közpénzből tolvajfideszes pártpropagandát terjeszt. Lehet tippelni ezek közül melyiket díjazzák letöltendő börtönbüntetéssel kulturáltabb országokban.

Főgebra 2017.08.23. 11:02:51

@Zöldi László:
Akkor arra is választ kéne kapniuk, hogy mi változik attól, hogy nem 85%-os a túlsúly, hanem 95%-os.
Mert már a 75% is egy olyan arány, ami Európában megmagyarázhatatlan!

Múr gazda 2017.08.26. 16:23:23

Amikor balos 95%-os média túlsúly volt akkor is kormányra került a Fidesz.(tömték a saját zebüket és nem költöttek a médiára a "balos" urak: Most max 50-50. Nem agyament hülyeségeket kellene irogatni, hanem elkezdeni dolgozni (tényfeltáró újságírás). Ja, hogy az büdös és egyszerűbb a FB-ot görgetni és onnan átvenni minden állatságot?