Médianapló

Médianapló - Hány százaléknyi a kormányzati médiafölény?

2017. augusztus 22. 10:27 - Zöldi László

Krekó Péterrel a Vasárnapi Hírek készített interjút kedvenc témájáról, a szélsőséges pártokról. Miközben a közismert szociálpszichológus fölvetette az eretnek gondolatot, miszerint a cukisodó, középre húzó Jobbik nélkül a demokratikus ellenzék aligha váltja le az Orbán-kormányt, futólag megjegyezte, hogy „Soha nem látott médiakoncentrációt hozott létre a hatalom.” Ez elfogadható értékítélet, különösen akkor, ha a soha nem látott a rendszerváltás utáni médiahelyzetre vonatkozik. Előnye, hogy a kitűnő elemző kerülte a számokat, amelyek közül a 9-cel kezdődő kétjegyűek karriert futottak be a nyilvánosság fórumain.

Szemelgetés az idei megnyilatkozásokból: „A média 90 %-a a Fideszé.” (Bolgár György, Klubrádió, február 22.) „Ott van az önök kezében a média 90 %-a.” (ugyanő, ugyanott, február 24.) „A kormánysajtó, vagyis a nyilvánosság 90%-a erőszakba torkolló demonstrációkról számol be.” (Németh Péter, Népszava, április 12.) „A média 94-95 %-a nem szabad.” (Molnár Gyula, ATV, június 28.) „A média 90%-a le van fedve általuk.” (Demeter Márta, ATV, július 31.) A százalékot azért nem írtam betűkkel, hogy néhány karakternyi helyet nyerjek a következtetéshez: az említett újságírók és politikusok úgy ragaszkodtak a kilencvenvalahányhoz, hogy elfelejtették feltüntetni a forrást.

Tegnap este végre megszólalt a MÚOSZ nemrégiben megválasztott elnöke. Hargitai Miklós az egyik tévéstúdióban több felmérésre is hivatkozott, amelyek egybehangzóan tanúskodnak arról, hogy a közszolgálati médiumok 90 százaléknyi arányban a kormány üzeneteit közvetítik. A legnépesebb újságíró szövetség vezetője komoly ember, nem érdemes kétségbe vonni a szavait. De vajon a nevesített véleményformálók ebből a 90 százalékból miért jutottak a kormányzati térhódítást pontatlanul, indokolatlanul, hamisan jelző 90 és egynéhány százalékhoz? Talán figyelmetlenségből? Hozzá nem értésből? Vagy nagyotmondási kényszerből?

Mellesleg a médiahelyzet kilátástalanságát sejtető aránnyal azelőtt álltak elő, hogy Orbán Viktor bizalmi emberei megszerezték volna a győri Kisalföldet (56 ezer példány) és a szegedi Délmagyarországot (34 ezer), továbbá a miskolci, a nyíregyházi és a debreceni napilapot is. Ha a mintegy 200 ezer példányt beszorozzuk a szokásos 3,6-os szorzóval, és az eredményhez számítjuk az online változatok iránt érdeklődőket is, akkor a körülbelül 800 ezer olvasó hogy a csudába’ jelentheti a teljes kormányzati médiafölényhez szükséges 5-10 százalékot?             

5 komment
süti beállítások módosítása