Médianapló

Médianapló - Orbán mit várhat el a bizalmi embereitől?

2017. augusztus 09. 10:24 - Zöldi László

Olvasom a pannon lapokban, hogy Balatonalmádiban megrendezték a Mészáros Alapítvány első konferenciáját. Az összejövetelen 126 ösztöndíjas főiskolás és egyetemista vett részt. Alcsútdobozon, Felcsúton, Kajászón, Tabajdon, Válon, Vértesacsán nevelkedtek, és havonta 50 ezer forintot kapnak Mészáros Lőrinc cégcsoportjától. Az alapító csupán azt kérte tőlük, hogy a diploma megszerzése után térjenek haza szűkebb pátriájukba, a Vál völgyébe.

A tudósítás Mészáros Lőrinc médiacégéhez tartozó öt újságban, a zalaegerszegi, a szombathelyi, a veszprémi, a székesfehérvári és a dunaújvárosi napilapban látott napvilágot. De nem saját cikként, hanem az „MW”, vagyis a budapesti Mediaworks közleményeként. Eltűnődtem rajta, és arra jutottam, hogy gazdasági újságíróknak érdemes volna górcső alá venni a Mészáros-cégcsoport szponzorációs gyakorlatát. Nem elégszem meg ugyanis ama feltételezéssel, hogy a miniszterelnök „strómanja” Orbán Viktor pénzét és vagyontárgyait kezeli. Nem zárom ki ennek a lehetőségét, de amíg ezt valaki bebizonyítja, élnék egy másik feltételezéssel.

Mi van, ha a jelenlegi kormányfő úgy segíti bizalmi embereit pénzszerzési lehetőségekhez, hogy ha már egy életre berendezkedett a hatalomban, akkor elvárja tőlük a hosszú távú befektetéseket? Az általános iskolai osztálytárstól például azt, hogy működtesse a felcsúti Puskás Akadémiát, tőkésítse fel a veszprémi kézilabda világmárka-csapatot, adjon egymilliárd forintot a csíkszeredai futballakadémiának, és szálljon be a bácskatopolyai fociakadémiába meg az első osztályú eszéki labdarúgó csapatba is. Kerül, amibe kerül, telik az extraprofitból. Mi van tehát, ha a miniszterelnök olyasmit is kér a megtollasodott bizalmasaitól, ami egyelőre nem hozza, hanem inkább viszi a pénzt, és talán sosem fordul termőre?

Tételezzük fel, hogy a gazdasági újságírók elkezdenek foglalkozni az új magyar tőkésréteg szponzorációs gyakorlatával. Ebben az esetben már nem az volna a kormánykritika fő iránya, hogy „ezek lopnak” (ami valószínű ugyan, de még nincs bizonyítva). Akkor azt elemezhetnők, hogy amit a bizalmi emberek cégei létrehoznak, az van-e olyan érték, amely versenyképes a nemzetközi mezőnyben. Ettől az ellenzéki politikusok, élükön Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnökkel dolgozhatnának azon a projekten, hogy melyik külföldi bank széfjében rejlik Orbán Viktor dugi pénze. De csak akkor állnának a nyilvánosság elé, ha megszerezték a minden kétséget kizáró dokumentumokat.             

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

http://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr3612730206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Korunk egyik legnagyobb gondolkodója · http://elmenypark.net 2017.08.10. 06:01:58

Ezek az emberek végig a saját jövőjükkel foglalkoztak, mégsem gondoltak a jövőre.

igazi hős 2017.08.10. 08:45:34

"ami valószínű ugyan, de még nincs bizonyítva" Ez százszorosan "bizonyítva van" (de ha már médiablog, akkor lehetett volna magyarul írni: "bebizonyosodott"). Hidd el, sokan keressük azt a bizonyos nemzetközi szinten versenyképes tudást, de Orbán közelében nem találjuk. (A Tombor társaságot nem sorolom Orbán közelébe, több okból.) Orbánnak szüksége van egy hűséges káder körre, ezek inkább azok. A megbízható középszert felemelni arra a szintre, ahova magától nem érne fel és ezzel biztosítani a hűségét: régi recept, nagyon drága módszer, cserébe nem gyógyít meg semmit, csak növeli a betegséget. Orbán minden rosszat átvesz, és mivel tehetséges, ezért még intenzívebben csinálja.

pityókaborsommelier 2017.08.10. 09:43:19

Lehet, hogy jó célokra (is) fordítják a pénzt, de ahogy megszerzik az nemcsak erkölcstelen, de jogellenes is. Ha ellopom a pénzed, és odaadom egy általad nagyrabecsült jótékonysági szervezetnek ugyanúgy lecsuknak, mintha elittam volna.