Médianapló

Médianapló - A kisellenzéki pártok lassítanák Orbánt?

2017. augusztus 05. 09:18 - Zöldi László

Még meg sem száradt a tinta két osztrák üzletember, az eladó Eugen Russ és a vevő Heinrich Pecina szerződésén, az eladott újságírók már megrángatták az új tulajdonos bajuszát. Legalábbis Juhász Péter szerint. Az Együtt-politikus Nyíregyházán jártában interjút adott a Kelet-Magyarországnak, és a beszélgetés megjelent a laphálózat másik két újságjában, a miskolci Észak-Magyarországban meg a debreceni Hajdú-bihari Naplóban is.

Az ellenzéki politikus jó néven vette, hogy a Fidesz strómanjaként megismert Pecina úrnak feladták a leckét: „A vagány szerkesztőségek pedig az én interjúmmal köszöntek be neki. Nagy respect a szerkesztőknek a bátor kiállásért.” (Facebook.com, 2017.08.03.) A nevezetes interjúban két figyelemre méltó mozzanatot találtam. Az egyik az, hogy a szerkesztőség tudtul adta: fórumot kölcsönöz a kampányoló pártelnököknek, ha a szabolcsi megyeszékhelyre látogatnak. Miért is ne? A politikusok járják az országot, hogy szavazókat szerezzenek a jövő tavaszi választásra, a kormányközeli kézbe került megyei lapok pedig adnak a véleménynyilvánítás látszatára, és megszólaltatják az ellenzéki pártvezetőket is.

Mindazonáltal a szellemi bajuszrángatásért túl nagy büntetésre nem számítanék. Juhász Péter ugyanis elfelejtette közölni a fészbukon, hogy mit jelentett be Nyíregyházán. Azt, hogy „Az Együtt, az LMP, a Párbeszéd és a Momentum szövetsége képes megakadályozni a Fidesz abszolút többségét.” (Szabolcs Online, 2017.08.03.) Vagyis az Új Pólus, a kispártok tervezett szövetsége lemondana a választási győzelemről. A másik Együtt-vezető, Szigetvári Viktor egy nappal korábban a Hír TV-ben árnyaltabban fogalmazott a ’18-as esélyekről, ez azonban mit sem változtat a lényegen: „A legrosszabb esetben is meg lehet törni a Fidesz abszolút többségét.”

Elképzelhető, hogy az ellenzéki politikusok közül ők ketten gondolkoznak reálisan? Fölmérték a helyzetet, és arra jutottak, ha a négy ellenzéki kispárt külön indul együtt, meghiúsítják ugyan a demokratikus ellenzék győzelmi esélyét, bejuthatnak viszont az országgyűlésbe, talán még frakciót is alakíthatnak? Kétségkívül eredmény, ha a Fidesz esetleg kénytelen lesz koalíciót kötni, és amit a legutóbbi hét évben nem végzett el, azt az új ciklusban csak egyeztetések közepette valósíthatja meg. Akár még tudomásul is venném a kisellenzéki pártok szándékát, ha nem volnánk néhány milliónyian, akik a következő fél évtizedet már nem a lelassítandó Orbán Viktor országában élnénk meg.

29 komment

A bejegyzés trackback címe:

http://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr1112721420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

midnightcoder2 2017.08.06. 16:48:13

Annak, hogy a balfékek nyerjenek elég minimális az esélye. Ráadásul, ha nyernének akkor úgy egy éven belül jönne az előrehozott választás, az alatt az egy év alatt pedig lelkesen cibálnák egymás torkát a kormányzás helyett. Láttunk már ilyet a Gyurcsány kormány idején, pedig akkor az MSZP-nek csak az SZDSZ ült a nyakán. Most pedig ott a DK, meg a kis pártok. Orbánék egyetlen valódi alternatívája a Jobbik. Ha ők elég szavazót el tudnak vinni a FIDESZ-től és elég szavazót meg tudnak nyerni középről, akkor talán ki tudják billenteni a székéből huzamosabb időre is a pocakos focistát.

Nagyorrú Barbi 2017.08.06. 17:06:48

Látom, mindenkinek piszkosul kéne a HATALOM. Igaz, hogy buták, mint a segg, nem tudnának mit csinálni, de a HATALOM édes íze megbolondította az ellenzéket.

nick papagiorgo 2017.08.06. 17:07:49

Elnézést, ez mi?

" a kispártok tervezett szövetsége lemondana a választási győzelemről"
-mikor volt bármilyen esélye a kispártok választási győzelmének?

"a a négy ellenzéki kispárt külön indul együtt, meghiúsítják ugyan a demokratikus ellenzék győzelmi esélyét"
- volt győzelmi esélye a demokratikus ellenzéknek? Már úgy értem, hogy a demokratikus ellenzék több szavazatot kap, mint a Fidesz és a Jobbik együtt?

"eredmény, ha a Fidesz kétharmad híján kénytelen lesz koalíciót kötni"
- miért kellene bárkinek is kétharmad híján koalíciót kötnie? Ahogy én tudom, akkor kell koalíciót kötni, ha az 50% nincs meg, nem a kétharmad

Janossz 2017.08.06. 17:09:24

A szerénység nem feltétlen gyávaság.
Ha a minimális elérendő célt fogalmazzák meg, szimpatikusabb, mintha handabandáznának a választások megnyeréséről.
Elég sokan vannak, akik nem kívánnak már a NER világában élni, de nem az MSZP-ben látják a jövőt.
A Jobbikban meg nem bíznak (Lehet azokban?)
Még 25 %-ra is jó lehet a csipet csapat, ha el nem izélik.

Duplaxiii 2017.08.06. 17:12:18

Vajon mi értelme lenne az abszulut többség megakadályozásának?
Csak annyi, hogy ők is bekerülnének? Döntést nem hoznának, változást nem generálhatnának.
A szavazásokkor az lmp és a jobbik mindig a fidesz mellé állna, míg a mszp és a másik gittegytelek meg soha nem működnének együtt ezekkel.
Ja és az állam működtetése meg hoszú évekre be van betonozva hű fideszes emberekkel.

Janossz 2017.08.06. 17:24:32

@nick papagiorgo: "Már úgy értem, hogy a demokratikus ellenzék több szavazatot kap, mint a Fidesz és a Jobbik együtt?"
Ne matekozz, nem így megy! A Jobbik, mint párt addig létezik, amíg le nem ül a Fidesszel koalíciós tárgyalásokat folytatni. És ezt ők is tudják.
MDF
KDNP
FKGP
MIÉP
Mind bekapta a Kis Gömböc. Még egy trófeát csak nem adnak neki?

ulpius66 2017.08.06. 18:05:40

Kedves Zöldi Uram!

Mely megyei lapok lapok nincsenek még "a Fidesz-közeli" emberek kezében?
(... és egyébként ezeket a megyei lapokat mért nem a ballibsi "háttér emberkék" vették meg????? mint pl. a Népszavát vagy a Vasárnapi Híreket????)

ulpius66 2017.08.06. 18:10:48

@Janossz:

Pösze János!

"Elég sokan vannak, akik nem kívánnak már a NER világában élni, de nem az MSZP-ben látják a jövőt.
A Jobbikban meg nem bíznak (Lehet azokban?)" --- írod izgalmadban... sőt 25%-ot vizionálsz a kedvenceidnek a "csipet csapatnak".......

Jani!

Te hányas voltál matekból az általánosban?
(mán akkor, ha elvégezted az a nyóc osztályt....)

Zöldi László 2017.08.06. 18:14:59

@ulpius66: Azért adták el, hogy ne kelljen megvenni. Figyelmébe ajánlom a Beszélgetés a megyei lapok privatizációjáról című interjút, amelyet az MSZP hajdani kincstárnokával készítettem 1999-ben. Olvasható a Blog.hu-n, a Médianaplóban 2017. augusztus 3-án. Ha az utolsó mondat után is vannak még kérdései, állok rendelkezésére.

Janossz 2017.08.06. 18:15:08

@ulpius66: Témához, esetleg...Érdemben. Nem megy az neked. De légy büszke a nyolc osztályodra továbbra is!
Az is valami. Ide, trollnak pont jó vagy.

nick papagiorgo 2017.08.06. 18:18:44

@Janossz:
Tisztázzunk valamit.
"Győzelemről" akkor beszélhetünk, ha az eredmények így néznek ki:
1. baloldali ellenzék (tökmindegy kik és hányan)
2. Fidesz (vagy Jobbik)
3. Jobbik (vagy Fidesz) - e tekintetben a második és harmadik hely tökmindegy.

Na most, ha valaki a jelenlegi pártszimpátiák/felmérések alapján komolyan gondolja, hogy a baloldali ellenzék ilyen eredményre képes (és az illető nem Lőrincz László), az árulja már el nekem, hogy milyen és mennyi anyagot fogyasztott, mert engem is érdekelne :)

Ennyit a matekról.

nick papagiorgo 2017.08.06. 18:25:43

@Janossz:
Csak a történeti hűség kedvéért:
MDF- nem kapta be őket senki, Dávid Ibolya szétverte a pártját. Kb mindenkit kizárt, aki nem volt egy véleményen vele, (ezek átmentek a Fideszbe - mert hova máshova) a párt meg elsüllyedt.
FGKP- ugyanez, csak Torgyán Jóskával
KDNP- itt is hasonló volt a helyzet, itt is volt egy Giczy nevű ember, aki megpróbálta eljátszani ugyanazt, mint Dávid és Torgyán, csak időben elkapták a frakkját. A párt szövetséget kötött a Fidesszel, és azóta is létezik, egyetlenként a "rendszerváltó" kispártok közül. Most kérdés, hogy akkor ki járt jobban.
MIÉP- ennek a Fideszhez semmi köze, őket a Jobbik kapta be.

Egyébként a "saját párt szétverése, mert nem mindenki ért egyet velem" ősrégi népi hagyomány, még a rendszerváltáskor kezdődött Petrasovics Annuskával. Kis szerencsével most majd ugyanennek lehetünk tanúi Botkával meg a szocikkal. Én szóltam :)

ulpius66 2017.08.06. 18:29:15

@Janossz:

Pösze János!

Nekem csak 26 évesen lett meg az érettségim, a dolgozók esti gimnáziumában, de büszke vagyok rá!

Egyebekben mert cikizel a "trollkodásom" miatt?

Én egy szabadnapos rendőr vagyok, aki kicsike pénzért itt-ott kommentelgetek.

Remélem nem sajnálod tőlem ezt a kicsike pénzt?

Kicsike pénz, de nekem jól jön.....vagy valami törvény tiltja a tevékenységemet?

Janossz 2017.08.06. 18:30:36

@nick papagiorgo: Rém kedves, hogy rám gondoltál, de nem tudom értelmezni, hogy ezeket miért is nekem címezted?! Én ugyanis nem beszéltem semmiféle "győzelemről", még győzelemről se, mindössze felhívtam szíves figyelmed rá, hogy nem kellene feltétlen összeadogatni a Fidesz-Jobbik eredményeket, mert nem nagyon biztos, hogy Vona befeküdjön az őt lebuzizók nászágyába.
Ha a cikk értelmezésében problémáid támadtak volna, az a szitu, hogy a kis pártok egy ESETLEGES nagy összefogással elérhető győzelemről lemondva alkotnának egy kisebb szövetséget, melyben indulnának.

Nem olyan bonyolult, fuss neki még egyszer, megérted majd. Ne add fel!

Potyka Kálmán 2017.08.06. 18:33:27

Az érdekes lesz, amikor az ideológiapárt LMP összefog a bőrére utazó hatalomtechnikai párt Momentummal és mindehhez Szigetvári Viktor adja a hátteret.

Egyébként a Fidesz szempontjából mindegy, mert a városi liberális szavazatok a jelen felállás mellett így is úgyis háromfelé oszlanak majd. A nyugatias liberálisokra, a Gyurcsány hívőkre és a Kádár nosztalgiás liberálisokra (MSZP). Nagy lesz az aratás. Narancsszínben.

Az Ellenálló 2017.08.06. 18:35:39

@Duplaxiii: Az a baj, hogy a Fidesznek fix 2,4 milliós támogatottsága van. Ez már nem fog csökkenni bármit is tesz a Fidesz. Nem lehet megverni őket sajnos semmivel. De ha legalább megakadályozzák a 2/3-ot, akkor az már egy kis eredmény. Ráadásul ha összefognának, azzal végre lenne egy olyan csapat, akik olyan emberekből állnak akik még frissek a politikában.

élveteg 2017.08.06. 18:38:08

Csak azzal óriásit kockáztatnának mert ha jól tudom 15 százalékot kellene szerzniük a bejutáshoz

nick papagiorgo 2017.08.06. 18:42:59

@Janossz:
én írtam valamit te nekem válaszoltál, kinek címezzem az erre adott válaszomat, a szomszédnak? :)
olvass vissza.
Nem adtam össze a Fidesz és Jobbik szavazatokat, arra céloztam, hogy a "győztes" baloldalnak egyszerre kellene legyőzni a Fideszt IS meg a Jobbikot IS, mert mindkettő az ellenfele. Fidesz-Jobbik szövetségről (nincs semmi realitása jelenleg) senki nem beszélt, ezt te láttad bele. Ez így remélem, közérthető :)

A "a kis pártok egy ESETLEGES nagy összefogással elérhető győzelemről" meg elmondtam, hogy ennek az esélye nulla, aki erről fantáziál, mondja meg, hogy mit fogyasztott. Remélem, ez is érthető. Mégpedig azért nulla, mert ezzel a forgatókönyvvel a múltkori választásnál egyszer már megpróbálkoztak, és oltári bukás lett a vége. Esélye sincs, de nem is akar megpróbálkozni vele senki.

nick papagiorgo 2017.08.06. 18:45:23

@élveteg:
ez így van. Két párt esetén 10%, három (vagy több) párt esetén 15% a határ. Ezt a Fidesz, a Jobbik vagy az MSZP részvétele nélkül képtelenség megugrani, ezt kb mindenki látja. Így a törpepártok összefogásának semmi esélye.

ulpius66 2017.08.06. 18:46:42

@Az Ellenálló: "Az a baj, hogy a Fidesznek fix 2,4 milliós támogatottsága van."

Ellenállás!

Ez mért baj?

SŐT!

2,4 millió + 1 szavazat, hiszen a legkisebb gyermeken 2018. februárjában lesz 18..... és TERMÉSZETESEN A FIDESZRE FOG SZAVAZNI!!!!

ulpius66 2017.08.06. 18:52:28

@nick papagiorgo: "Így a törpepártok összefogásának semmi esélye."

Gyuri papa!

Te ebbe ne szólj bele!

Ha össze akarnak fogni a törpe pártok, akkor fogjanak össze!!!!!

Janossz 2017.08.06. 18:57:40

@nick papagiorgo:
2004-ben a Dávid Ibolya pártelnök politikáját kritizálók megalakították Lezsák vezetésével az ún. Lakitelek-munkacsoportot. Lezsákot emiatt november 8-án kizárták a pártból, három nappal később pedig a parlamenti frakcióból is. Ekkor a munkacsoport tagjaival megalakították a Nemzeti Fórum nevű szervezetet, melyik 2006-ban együttműködési megállapodást kötött a Fidesszel. A ciklus végéig független képviselőként dolgozott tovább.
Az Orbán Viktort támogató 14 kisgazda, élükön Túri-Kovács Bélával - az MKDSZ mintájára - megalakította a Kisgazda Polgári Egyesületet, így a Fidesz színeiben indulhattak a választáson.
A MIÉP magát radikális nemzeti konzervatív pártként definiálja. Sokáig radikális jobboldali pártként határozta meg magát. jelmondatuk – „se nem jobb, se nem bal, keresztény és magyar” – alapján azonban saját fő ideológiai irányukat ún. harmadik utasként határozzák meg. A Fidesz–KDNP szövetséggel bizonyos kérdésekben egyetértenek.
Kocsis Mátét is csak úgy az út szélén szedték fel, mi??:-)

A párt szövetséget kötött a Fidesszel, és azóta is létezik, egyetlenként a "rendszerváltó" kispártok közül.
Ez utóbbi lenne a KDNP. Nincs több kérdésem. Ne is válaszolj!

VaradiJanos 2017.08.06. 19:04:25

Tisztában vannak vele a szerkesztők, hogy juhász szerepeltetése az egyik remek eszköz az ellenzék lejáratására.

nick papagiorgo 2017.08.06. 19:37:01

@ulpius66:
Felőlem :)

Szerintem a kis pártok dilemmája a következő:
A választási rendszer (nem véletlenül) a nagy pártoknak kedvez. Ebben van némi logika (pártszimpátiától függetlenül), mert inkább kormányozzon egy nagy párt, mint egy "szivárvány szövetség" ami semmiben sem tud egyetérteni, és egyik a másik foglya. Sokan mondják, hogy Orbán Viktor ígymegúgy, de képzeljünk el egy 5-10 párt által irányított Magyarországot (minden szavazást háttéralkuk meg sompolygások előznek meg, és "ha nem az van, amit én akarok, akkor kilépek" stb. revolverezés), nem tudom, az mennyiben lenne jobb.

Viszont így a kis pártok nem tudnak érvényesülni. A múltkor már megpróbálták (hozzácsapódtak az MSZP-hez), de nemigen értek el semmit, kivéve Fodor Gábort, aki a nem létező pártját bejuttatta.

Tehát ezt nem akarják még egyszer megpróbálni. Jó kérdés, hogy akkor meg mit, mert a 10-15%-ot, amit össze kellene szedniük, az MSZP nélkül meg nem tudják megugrani. Ha viszont (megint) összeállnak az MSZP--vel, az egyfelől "izé", másfelől meg az MSZP a nyerhető körzeteket magának akarja megtartani, és nekik csak "falatokat" juttat, nem nyerhető, tök vesztes körzeteket.

Tehát egy bazi nehéz dolog nekik ez.

nick papagiorgo 2017.08.06. 20:13:20

@Janossz:
de azért válaszolok, ha megengeded :)

Kicsit túlfejlett "orbánviktor" fóbiád van, minden mögött őt sejted, akkor is, ha boltból elfogy a tej :)

És amikor Gyurcsány szétbombázta az MSZP-t, vagy az SZDSZ lenullázta saját magát, akkor is Orbán settenkedett a háttérben?
Vagy a baloldali pártoknak szívükadta, demokratikus joga, hogy szétszakítsák saját magukat, de ha ez a jobboldalon történik, akkor "Orbánviktor"? :)

Na ez az :)

ulpius66 2017.08.06. 20:43:29

@Zöldi László:

Kedves Zöldi Uram!

Köszönöm kimerítő válaszát!

Amitől ugyan nem lettem okosabb (sem hülyébb...) így már csak a kérdésem tudom megismételni.....

A megyei napilapokat mért nem a ballibsi háttér (pénz)emberkék vették meg?
(ugyanúgy, mint pl. a Népszavát, vagy a Vasárnapi Híreket?... ha meg nem ők vették meg, mert nem érte meg, akkor mért e nagy ballibsi siránkozás emiatt...)

Vagy másképpen fogalmazva: miért érte meg megvenni a 10 ezer példányszámos Népszavát.. mint pl. a 40 ezres Északot?

Janossz 2017.08.06. 20:49:02

@nick papagiorgo: Ez valami új deal a szemináriumon, hogy a Vezér nevét minden bejegyzésben forgatni kell?
Lehetőleg kétszer. Idézőjelben, miért? Én ugyan nem emlegettem.
Minden párt azt csinál magával, magából, amit akar, én a publikum vagyok, nem a rendező.
Majd eldöntöm, tetszik-e?
Tőlem Vona is beállhat a Fidesz mellé másodhegedűsnek, csak nem lesz hosszú a koncert, mint jeleztem volt.
Nem gondolom, hogy jövőre bárki is azért szavazna a Jobbikra, mert hű, de elégedett a NER-el.

nick papagiorgo 2017.08.06. 21:03:18

@Janossz:
én arra válaszoltam, hogy kiválóan leugattál, majd közölted, hogy ne is válaszoljak. Van egy szempontrendszered, amelyben Orbán a patásördög, ebből indulsz ki. Ami alátámasztja ezt, azt figyelembe veszed, ami nem, azt nem. Nem te vagy az egyetlen, jelzem :)

Vonáról én egy büdös szót sem ejtettem. A Jobbik tevékenységéről sem szóltam egy szót sem, azt leszámítva, hogy nem hiszem, hogy a "baloldali ellenzék" megnyerné a választásokat a Fidesz (mint rivális induló) és a Jobbik (mint másik rivális induló) előtt. Ehhez amúgy nem kell nagy ész, kb olyan, mint hogy vélhetőleg nem Uganda nyeri meg a következő foci vb-t. Ehhez képest te folyton terelsz, meg vezérezel. Már ekkora a gond? :)

Janossz 2017.08.06. 21:14:23

@nick papagiorgo: Bátorkodtam tényekkel alátámasztani a te "Csak a történeti hűség kedvéért:"
opuszod, ha te ezt leugatásnak vetted, az a te dolgod.
A lényeg: Minden esetben belső árulás hajtotta a szövetséges erőket a nagy egyazászlós karokba.
Már megint Orbánozol itt nekem.
Én terelek? Három hsz-el ezelőtt megkértelek, hagyj békén...Jó, hogy nem zaklatlak!