Médianapló

Médianapló - Botka miért véli ellenségesnek a Magyar Nemzetet?

2017. július 21. 09:43 - Zöldi László

Tegnap az MSZP miniszterelnök-jelöltje sajtótájékoztatót tartott. A kormányon kérte számon, miért nem véd meg bennünket a digitális kiszolgáltatottságtól. Közlendőjével bekerült a Klubrádió műsorába is, Bolgár György egy Magyar Nemzet-cikk ürügyén hívta föl. Botka Lászlónak állítólag azt javasolták a tanácsadói, hogy mondjon le a szegedi polgármesterségről, máskülönben nem lesz elég ideje arra, hogy végigjárja az egész országot.

A szocialista politikus tagadta, hogy ilyesmit javasoltak volna neki, ő képesnek érzi magát mindkét munka ellátására. Hozzáfűzte, hogy „a jobboldali elkötelezettségű médiában” álhírek látnak róla napvilágot. A szövegösszefüggésből arra következtethettünk, hogy az esélyeit próbálja csökkenteni a Magyar Nemzet. Egy konzervatív napilapnak nem föltétlenül rokonszenves a baloldali fordulattal házaló politikus. Nem lepődnék meg, ha kiderülne, hogy olyan híreket is közöl, amelyek csakugyan csökkentik Botka választási esélyeit. Ezzel együtt az a benyomásom, hogy a Magyar Nemzet az úgynevezett G-nap után gyökeres fordulatot hajtott végre.

Több mint két éve, hogy nem az Orbán-kormány szócsöveként működik, hanem ellenzéki újságként, amely fürkésző szemmel figyeli a kormányzat tevékenységét. Még azt is megkockáztatom, hogy a valóság feltárását alaposabban, jobban műveli, mint az átalakulás nehézségeivel küszködő Népszava. Vajon a baloldali ellenzék legerősebb pártjának érdemes-é ellenségként elkönyvelnie a konzervatív ellenzéki napilapot? Vagy első számú politikusa jobban járna, ha elviselné a szórványos álhíreket, és rendszeresen kiaknázná az újságban rejlő lehetőségeket? Ha hatalomra törő politikus volnék, az esetleges álhírek olvastán csóválnám a fejem, de eszembe se jutna az ellenséges médiumok közé sorolni a Magyar Nemzetet.

Aki jövőre Magyarország miniszterelnöke akar lenni, a szándékát csak akkor valósíthatja meg, ha minél több embert ér el az üzeneteivel. Még akkor is így kéne gondolkodnia a Simicska-médiumokról, ha bizonyítható volna, hogy a Fidesz helyett a Jobbiknak csinálnának helyet a nyilvánosságban. De hogyan várhatnók Botka Lászlótól az árnyaltabb, gyakorlatiasabb médiaszemléletet, ha a vezetői tandem másik tagja, Molnár Gyula pártelnök még azt is zokon vette, hogy Vasárnapi Hírek az MSZP-n belüli véleménykülönbségekről cikkezett? Csak tán nem azt feltételezik, hogy a baloldali hetilap szintén álhírek gyártásával múlatja az időt?            

2 komment
süti beállítások módosítása