Médianapló

Médianapló - Soros jelzője meg a neve

2017. július 15. 09:41 - Zöldi László

Ha Kunhalmi Ágnes megjelenik a képernyőn, szorongás fog el. Megint talál mondani valamit, amin kuncogni kezd a fél ország, vagy ő maga kuncogja szét a műsort, kétségek között hagyva bennünket, vajon ennyire szeret-e kacagni, vagy csak felöntött a garatra. Most józanul, egy reggeli tévéműsorban marasztalta el a kormányzati kommunikációt a Soros György elleni óriásplakátokért. Ez csúszott ki a száján: „Egy szegény öregemberrel kiplakátolták az országot.”

A jelző azt is jelentheti, hogy a kormányzat éppen tönkreteszi egy ismert személyiség renoméját, ezért az üzletember akár szegénynek is vélhető. Mégis jobban járt volna a szocialista politikus, ha inkább sajnálatra méltónak, esetleg karaktergyilkosság áldozatának nevezi, elvégre a földkerekség egyik leggazdagabb vállalkozójáról beszélt. A Forbes idei listáján Soros György a 33. helyen kötött ki a maga 25.2 milliárd dollárjával. Ha jól számolom, ez körülbelül 7000 milliárd forintnak felel meg, a magyar nemzeti össztermék egynegyedének.

Szegény Soros Györgynek amúgy is furcsa osztályrész jutott a magyarországi sajtóban. A Mediaworks-hálózat (ama 13 megyei napilap, amely nemrégiben került  kormányközeli kézbe) cikket közölt Mikor mond igazat George Soros? címmel. Aláírásként az MW szerepel, ami azt sejteti, hogy a budapesti szerkesztőségből küldték a nem föltétlenül dicsérő hangvételű okfejtést. S hogy ne legyen kétségünk az elmarasztalt üzletember hovatartozása felől, a fényképe alatt egy idézet látott napvilágot, utána pedig ez: „- üzente George Soros”.

Bizonyos nagyjaink eddig csak magánemberi buzgólkodás nyomán idegenedtek el tőlünk. A néhai közíró, Szentmihályi Szabó Péter imigyen foglalta csokorba őket: „Tom Lantos és Imre Kertész, sőt George Soros hatalma és befolyása sem elég arra, hogy a tényekkel szembeszálljon.” (Demokrata, 2007. szeptember 6.) Ami egy évtizede csupán néhány ezer olvasóhoz jutott el, az most a vidéki újságolvasók százezreit kecsegteti gyűlölni valóval. Üdítő kivétel a Fejér Megyei Hírlap. Maradéktalanul közölte a cikk szövegét, a címet azonban így változtatta meg: „Mikor mond igazat?”

Nem lepődnék meg, ha kiderülne, hogy a bűnbánó kormány nyomására a szerkesztőség még egyszer belenyúlt a közlésbe. Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter egy ATV-beli interjúban osztotta meg velünk a titkot, hogy az amerikai milliárdos magyar állampolgár is. Ezzel magyarázom, hogy a székesfehérvári újságban ez olvasható a fénykép alatt: „Soros György”.               

73 komment
süti beállítások módosítása