Médianapló

Médianapló - Merre tartanak a még független megyei napilapok?

2017. július 11. 10:27 - Zöldi László

A kormány miért vetette meg a salgótarjáni újságot? című bejegyzésemet 2694-en olvasták. Ez több, mint amennyire számítottam, és kevesebb, mint a júliusi átlag. (Az első tíz nap bejegyzéseit 36397-en kísérték figyelemmel.) Mindössze ketten szóltak azonban hozzá az Index.hu vitafórumán, közülük az egyik kommentjén tűnődöm.

Andy73 ezt a mondatomat pécézte ki: „Csakhogy a világnézeti semlegesség változatlanul jellemez öt megyei napilapot.” Majd firtatta: „Ez valami vicc?” Nem tudom, hogy ki rejlik az álnév mögött, bár a korábbi kommentjeiből kirajzolódik, hogy értelmiségi, vidéki nagyvárosban lakik, valószínűleg Szegeden, mert ismeri a Délmagyarország című napilapot, az róla a véleménye, hogy „balra tart”. Nem szokott gorombán fogalmazni, ezért tapintatosan, a nyilvánosság kizárásával válaszoltam neki: „Ismerve szakmai alaposságát, szívesen módosítanám az olvasói benyomásaimat, ha bebizonyítaná a győri Kisalföld, a szegedi Délmagyarország, a miskolci Észak-Magyarország, a nyíregyházi Kelet-Magyarország és a debreceni Hajdú-bihari Napló világnézeti (ellenzéki) egyoldalúságát. Előre is köszönöm.”

Tegnap 17.08 óta nem érkezett válasz. Andy73 hallgat, mint hal a szatyorban. A Tisza miatt választottam e hasonlatot a két kézenfekvő közül. Ha megbántani akartam volna az ismeretlen kommentelőt, azt írtam volna, hogy hallgat, mint süket disznó a búzában. Érteni vélem a visszavonulását. Olvas egy helyi napilapot, esetleg családi kapcsolat révén egy másikat is, nincs azonban általánosítható tapasztalata arról az ötről, amelyek még nem kötődnek a vezető kormánypárthoz. A terjedelem fogytán nem mennék bele a mindkettőnk által ismert Délmagyarország értékelésébe, de ha Andy73 kifejti a véleményét róla, hozzáfűzném a magamét is, és talán hiteles kép kerekedne a szegedi polgármester, Botka László nyilvánosságszemléletéről.

A másik négy megyei napilap ürügyén viszont általánosítanék. Egyelőre csupán annyiban részei az állami propagandagépezetnek, hogy jó pénzért közlik az országszerte ismert kormányzati hirdetéseket. Mint ahogy lényegesen kevesebbért a szocialista miniszterelnök-jelölt, Botka László harmadnyi-negyednyi terjedelmű Fizessenek a gazdagok! hirdetését is. A publicisztikájuk még nem sorvadt el, jegyzetíróik ugyanis megírhatják a véleményüket Orbánék hatalomgyakorlásáról - és az ellenzék tehetetlenkedéséről. Híre járja, hogy az ő kiadóhivatalaikat is kerülgetik a kormányzat bizalmi emberei, és van az a pénz…

komment
süti beállítások módosítása