Médianapló

Médianapló - Hogyan lett Hende Csabából Ende?

2017. július 08. 11:06 - Zöldi László

A kétezres években tíz szemeszternyit tanítottam a szombathelyi főiskolán. Érdekel, ami a városban történik, mostanában például a Czeglédy-ügy borzolja a kedélyeket. A szocialisták közismert védőügyvédje előzetes letartóztatásban, aki meg akarja ismerni tanulságos történetét, leginkább Hajba Ferenc cikkéből tájékozódhat, a 168 Óra című hetilap múlt heti számából.

Ha a helyi sajtó egyáltalán írt valamit a szövevényes ügyről, azt MW szignóval jelölte, ami a Mediaworks központi szerkesztőségét jelenti. (A budapesti redakcióban nyilván jobban tudják, mi történt Szombathelyen.) Tegnap végre megszólalt Illés Károly alpolgármester, szerinte a városházi ellenzék azért hozta elő a stadion-ügyet, hogy eltakarja vele Czeglédy Csaba bűntetteit. Ezekre azért nem térek ki, mert csupán évek múlva derülhet ki, vajon a fineszes ügyvéd zsebre dolgozott-e egy másik ügyben, amelynek egyébként semmi köze a stadionépítéshez. De miért éppen most tartóztatták le, miért járatták vezetőszáron a kamerák előtt?

A Vas Népe című szombathelyi napilap 2013. szeptember 13-án adta hírül, hogy a régió országgyűlési képviselője, Dr. Hende Csaba a 9,6 milliárd forintért újjáépítendő futballstadionról közölte: „Úgy döntöttünk, hogy a cég felügyelőbizottságának élére egy, az ellenzék által javasolt vezetőt fogunk kinevezni.” Talán elharapja a nyelvét, ha tudta volna, hogy Czeglédy Csaba láthat bele az építtetők kártyáiba. Jóhiszeműen tételezzük föl, hogy a stadion körül minden rendben. Nincs túlárazás, nincsenek műszaki hibák, csupán a csúszások miatt kéne kötbérezni néhány száz millió forinttal a vállalkozó céget. Fogadjuk el azt is, hogy bár a városvezetés követelhetne kötbért, a gyors befejezés érdekében elállna inkább a pertől. Ekkor jött „a szocialisták fenegyereke” (by Hajba Ferenc), aki beleköpne a levesbe. Másnap, az önkormányzati testület ülésén hozta volna nyilvánosságra a kínos ügyet.

Ha már az alpolgármester sorrendről beszélt a Vas Népe tegnapi számában, akkor az a fránya sorrend árulkodik a hatalom természetéről. Nem a stadion takarja el az ügyvéd üzleti ügyeit, hanem a letartóztatás a stadionépítés körüli gondokat. A régió legjelentősebb kormánypárti politikusa demokratikusan döntött 2013 őszén, amikor lehetővé tette, hogy az ellenzék beleláthasson a stadionépítők kártyáiba. Helybéli ismerőseim szerint gesztusával, e tragikai vétséggel is magyarázható, hogy Hende Csaba miniszteri megbízatása hamarosan megszűnt. Ezzel vége, németesen szólva Ende Csaba lett.     

1 komment
süti beállítások módosítása