Médianapló

Médianapló - A keszi amazonok

2017. június 30. 10:19 - Zöldi László

A Vitézlő honanyák című bejegyzést hárman kommentálták, és tízen kommentelték. A különbség az, hogy a kommentálók névvel vállalták a véleményüket, a kommentelők pedig álnév mögé bújtak. A bejegyzést arra építettem föl, hogy valaki Szél Bernadettet nevezte az országgyűlés egyetlen „tökös” képviselőjének. Vitatkoztam vele, mondván, hogy van még egy: Szabó Tímea.

Erre írta Bakos András szegedi újságíró, hogy a tökös szállóigének van egy régmúltba visszanyúló előzménye. A két világháború közti országgyűlésről írta-mondta valaki, hogy „Egyetlen férfi van a parlamentben - az is nő.” A szociáldemokrata Kéthly Annára gondolt. Márpedig ha az internet a digitális kocsma és kávéház elegye, akkor épp az volna az egyik funkciója, hogy példánknál maradva a két szállóigét bedobjuk a köztudatba, hátha akadnak a törzsasztalnál üldögélők között, akik rávezetnek a forrásra. Arra, hogy szellemes mondások és korjellemző adalékok hol jelentek meg, és kitől származnak.

És persze a digitális asztaltársaságban kerülhetnek szóba a kommentek is. Kelly és a szexi ördög például ezt írta Szél Bernadettről és Szabó Tímeáról: „Szülni mikor fognak? Lassan kifutnak az időből…” (A befejezetlenséget sugalló három pontot ő tette ki.) Ha az álneves kommentelő a világháló kocsmai részlegében ácsorgott a pultnál, és fröccsözött, majd kiment a vécére, akkor módosult tudatállapotában könnyen a kávéházi részlegbe keveredhetett. A törzsasztalnál foglalt helyet, és ha már ott volt, bele is kotyogott a beszélgetésbe.

Bizonyára akadt volna az asztaltársaságban, aki felvilágosítja, hogy az LMP-s Szél Bernadett Budakeszin neveli a két kislányát, a párbeszédes Szabó Tímea pedig Dunakeszin a kisfiát. E sorok írója arra is felhívta volna a figyelmét, hogy azért hasonlítottam őket az ógörög hitvilágból ismert amazonokhoz, mert úgy tűnik fel, mintha nálunk a honanyák harcolnának a honatyák helyett. Talán még azt is bevallottam volna a hívatlan látogatónak, hogy egy ponton sántított a sűrített hasonlít. Az amazon emlőtlent jelent, és arra utal, hogy a vitézlő nők levágatták az egyik mellüket, nehogy zavarja őket az íj kifeszítésében és a nyilazásban. Van olyan felfogás, miszerint az amazonok épp ezért nem is szülhettek.

Némi botladozás után sikerült tehát fölfedezni a közös épületben helyet foglaló digitális kocsma és kávéház előnyét. Az asztaltársaságba beülő kommentelő megtudhatja azt, amit a kommentáló polgárok megosztanak vele.                

komment
süti beállítások módosítása