Médianapló

Médianapló - Katinka parlamenti képviselőcsoportot alapít?

2017. június 27. 10:39 - Zöldi László

A Katinka megint robbantott című bejegyzésemhez ötvenheten szóltak hozzá az Index.hu fórumán. Az ötvennyolcadik volt a legérdekesebb. Hajdani kollégám hívott telefonon, és a maga ironikus modorában kifejtette, hogy meglepődött, amidőn azt olvasta: háromszoros olimpiai bajnoknőnknek 477608 követője van a Facebook üzenőfalán. „Ennyi szavazóval nemcsak az országgyűlésbe jutna be - mondta -, hanem még frakciót is alapíthatna.” Ha politikára adná a fejét - fűztem hozzá.

Most, újragondolva a beszélgetésünket, pontosítanám mindkettőnket. Katinka ugyanis feltűnően profi szolgáltatással kecsegteti a követőit. Nemcsak az élethelyzeteiről számol be rövid, találó bejegyzésekkel és hivatásos fotóriporterre valló fényképekkel, hanem angolra is lefordítja a szövegeket. Vagy inkább lefordíttatja, mert a jelek azt sejtetik, hogy kevés az ideje, és a jövedelméből telik profi újságíróra is, aki ügyesen működteti a honlapját. Márpedig ha a világháló révén angolul tudók követhetik őt és versenyzését a földkerekség bármelyik pontján, akkor a nem magyar állampolgárok aligha szavazhatnák be képviselőcsoportnak a budapesti országgyűlésbe. Ezzel együtt az a benyomásom, hogy a magyar követők száma elég volna legalább egy parlamenti mandátumra.

Amikor idáig jutottam a képzelődésben, felötlött, vajon a fészbukozó politikusok közül hányan jutnának be az országgyűlésbe a követőik segítségével. Íme, néhány név vonzereje a közösségi oldalon. Orbán Viktor: 536643, Vona Gábor: 405220, Gyurcsány Ferenc: 142932, Juhász Péter: 83498, Szabó Tímea: 78051, Karácsony Gergely: 68653, Szél Bernadett: 52527, Botka László: 49841, Hadházy Ákos: 26282, Schiffer András: 24596. Nos, Schiffer már visszavonult a politikából, ez meg is látszik a követők számán. Helyette szóba jöhetne még Szanyi Tibor és Deutsch Tamás, ők azonban inkább a Tumblron, illetve a Twitteren fejtik ki áldásos olvasócsalogató tevékenységüket.

Ahogy elnézem, a felsoroltak közül csupán Orbán Viktor és Vona Gábor alapíthatna képviselőcsoportot, ők ketten is csak azért, mert képesek megfizettetni a fészbukos honlapjukon buzgolkodó szakembert. A többi politikusnak a követők alapján meg kéne elégedni egyetlen mandátummal - Szél Bernadett, Botka László és Hadházy Ákos esetében még ez sem biztos. S hogy mi következik mindebből? Csak a remény, hogy ha Hosszú Katinka egyszer majd visszavonul a versenyúszástól, nem adja fejét a politikára.               

komment
süti beállítások módosítása