Médianapló

Médianapló - Mire való a politikus?

2017. május 31. 10:21 - Zöldi László

Miniszterelnökünk 54. születésnapján összegzem egy nyelvi játék tapasztalatait. A Facebook nagyobb betűvel adja közre a mondandónkat, ha kevés karakterbe szorítjuk. A valóságos helyett elképzeltem hát egy törzsasztalt a digitális kávéházban, ahol szóba hoztam egy-egy mondatot, és fúrtunk-faragtunk rajta, hogy velősebb legyen. Átnéztem az üzenőfalra rótt megjegyzéseket, és azt vettem észre, hogy meglepően sok szól a politikusokról. Íme:

A demokrácia rákfenéje, hogy bárkiből lehet politikus. - Politikus az, aki helyettünk dönt. - A bennünket képviselő politikusok helyettünk járnak jól. - A politikus olyan vigéc, aki reménnyel házal. - A politikusok egyre többet ígérnek, és egyre kevesebbet teljesítenek. - Az menjen politikusnak, aki képes rezzenéstelen arccal hazudni! - A politikus is csak az orráig lát, de neki időnként megnyúlik. - Amerikában a gazdagok politizálnak, nálunk a politikusok gazdagodnak. - A politikusok annyira azonosulnak a köztulajdonnal, hogy a magukénak érzik. - Apja államzseb-tolvaj volt, anyja szintén politikus. - Az ellenzéki politikusok jó pénzért érzik rosszul magukat. - A magyar politikusok még a jót is rosszul csinálják. - A politikus is ember, amikor nem politikus. - A politikus vagy a múltja, vagy a jövője miatt aggódik. - A politikus hasonlít a parafa dugóra, a felszínen marad. - Falun népszerűbbek a politikusok, mert ritkán mutatkoznak.

A politikusok régen feltűnési viszketegségben szenvedtek, most érzik a médiát. - A politikusok abból éltek, hogy tartották a szájukat, most abból, hogy jártatják. - Lovasnemzet lettünk, mert politikusaink a szavakon lovagolnak. - A politikusok imádnak beszélni, de utálnak beszélgetni. - A politikus eszköze a beszéd. Lehetne az írás is, de ahhoz meg kéne tanulnia. - A politikus kerüli a kérdezőket, és vonzza az alákérdezőket. - A politikus legszívesebben magával készítene interjút. - A politikus közügyről a híradónak nyilatkozik, magánügyről a bulvárnak. - Szívesebben nézem a politikust nyaktól fölfelé, mint köldöktől lefelé. - A politikusok sajtóreggelire hívták az újságírókat. Alig maradt belőlünk valami. - A magyar politikus csak négy évig számol, a következő választásig. - A választó számol, a politikus számít. - Arra a pártra szavaztam, amelyben nincsenek politikusok.

Végezetül egy gondolat, amelyet sehogy sem sikerült a nagyobb betűs keretbe szorítani: A politikusok tehetségére jellemző, hogy rögtönözve mondanak olyan marhaságokat, amilyeneket mi, újságírók a tollunkat rágva, órák alatt találunk ki.

komment
süti beállítások módosítása