Médianapló

Médianapló - A teleszülés szellemi előzményei

2017. május 30. 10:57 - Zöldi László

Tegnap fölállt az ország házában Szél Bernadett, és a kormánypárti honatyák arcába vágta: „Nem azért vagyunk, hogy teleszüljük a világot.” Az LMP kétgyerekes társelnöke ama mondatra reagált, amely néhány nappal korábban Németh Szilárd száját hagyta el: „Azé a világ, aki teleszüli.”

A Fidesz-alelnök a maga bicskanyitogató módján harangozta be a miniszterelnök elképzelését: 2030-ig a mostani 1,4-ről 2,1-re kéne emelnünk a magyar termékenységi rátát. Azóta a nyilvánosság fórumain a rezsibiztos nevéhez kapcsolják a teleszülős szállóigét, amelyet mintha olvastam volna már valahol. Hamarosan meg is találtam Hegedűs Zsuzsa neve alatt. A miniszterelnök szociálpolitikai főtanácsadója fejtegette a Heves Megyei Hírlap 2000. február 24-i számában: „Nem azoké az ország, akik meghalnak érte, hanem akik teleszülik.” Idéztem is e Médianaplóban, ám néhány perc múlva pontosítás érkezett hozzá.

Porcsin Zsolt, az egri napilap volt felelős szerkesztője azt írta, hogy nem a szociológus Hegedűs Zsuzsától való a szállóige, hanem a lelkipásztor Hegedűs Zsuzsától, a MIÉP politikusától. Mielőtt azonban a tiszteletes asszony megosztotta volna az eszmefuttatást a hevesi napilap olvasóival, egy szatmárnémeti tanácskozáson elmondta: „Nem azoké az ország, akik meghalnak érte, hanem azoké, akik teleszülik.” (Szatmári Friss Újság, 1999. szeptember 16.) Pontosítottam a Médianapló bejegyzését, de még mindig úgy tűnt fel, mintha az idézet szálai messzebbre nyúlnának vissza. Kiderült, hogy a két világháború között két erdélyi főpap is foglalkozott Trianon népesedéspolitikai előzményével és következményével.

A gyulafehérvári katolikus érsek, Márton Áron ezt prédikálta: „Erdélyt azok a román asszonyok hódították meg, akik szültek, és azok a magyar asszonyok veszítették el, akik nem szültek.” Az 1921-ben Budapestre áttelepült református püspök, Ravasz László pedig így szólította meg a hívőket: „Azé az ország, aki teleszüli.” Más forrás szerint inkább ezt mondta: „Azé lesz Erdély, aki teleszüli.” Benne vélem fölfedezni Hegedűs Zsuzsa szellemi előzményét, elvégre a jelenlegi Jobbik-politikus idősb Hegedűs Loránt volt dunamelléki református püspök lánya. A Németh Szilárdnak tulajdonított szállóige tehát egyházi vonalon, MIÉP- és Jobbik-közvetítéssel szüremkedett át a Fidesz választási programjába.

Azzal a lényeges különbséggel, hogy Orbán Viktor radikális ellenzéke szerint az 1,4-es termékenységi ráta nem jellemezhető a magyar jelzővel, tetemes részét ugyanis a cigányság „termelte”.      

15 komment
süti beállítások módosítása