Médianapló

Médianapló - A skarlát betű

2017. május 23. 10:58 - Zöldi László

Egy asztaltársaságban szóba hozták Dávid Ibolya mondását az úgynevezett skarlát betűről. Nem emlékeztünk pontosan rá, ezért otthon utánanéztem a politikai mondattárban. Kiderült, hogy Orbán Viktor hajdani miniszterének, de akkor már ellenfelének 2003. november 29-én interjúja jelent meg a Népszavában, és ezt találta mondani: „Mára szinte minden értelmiségi megkapta a maga skarlát betűjét.”

A jelzős szerkezet egy XIX. században élt amerikai írótól, Hawthorne-tól származik, és valakinek a nyilvános megbélyegzését jelenti. A kiközösítés (exkommunikáció) jele azonban már néhány évvel korábban is felbukkant Dumas híres regényében. A három testőr közismerten ellenszenves Milady-jének karján felcsúszik a csipkés ingecske, és kilátszik az előéletéből örökölt billog, amellyel azokat a nőket bélyegezték meg, akik a világ legősibb mesterségét űzték. Bár a 888.hu portál szerzője nem annak szánta, eme értelmezéssel ellentétes az a lista, mely tegnap látott napvilágot. Egy bizonyos Oláh Gellért megnevezte a konzervatív értékrendű újságírókat („árulókat”), akik elkódorogtak a nyájtól, és kibeszélnek a kormánypárti sajtóból.

Az Alfahírből Balogh Gábort és Magvasi Adriánt pécézte ki, a Magyar Nemzet Online-ból Antoni Ritát, Földi Bencét, Lakner Dávidot és Pintér Bencét, a Mandinerből Bakó Beátát, Rajcsányi Gellértet és Stumpf Andrást, bár a legutóbbi újságíró már visszaigazolt a Heti Válaszhoz. A két hölgy írásait nem ismerem, a megbélyegzett férfiak viszont a cikkeik alapján olyan értelmiségiek, akik akár büszkék is lehetnének a billogjukra. Megkülönböztető jelük arról árulkodik, hogy az önálló, megszenvedett véleményt többre becsülik, mint egy politikai szervezet taktikai kacskaringóihoz való alkalmazkodást.

A listának van másik jellegzetessége is. Az ítélkező hajlamú szerző láthatára feltűnően szűkösnek mutatkozik, kizárólag a digitális sajtóra korlátozódik. A papír alapú újságok közül mindössze a Magyar Nemzetet emlegeti - az online kiadása révén. Ráadásul a digitális sajtóból is csupán a fővárosban szerkesztetteket veszi figyelembe. Nem akarok tippeket adni neki, de ha tágasabb lenne a horizontja, észrevehetné, hogy Budapesten túl is akadnak szerkesztőségek, amelyeket konzervatív értékrendű újságírók tesznek figyelemre méltóvá. Ők szintén kiábrándultak az Orbán-rendszerből, vagy talán soha nem is azonosultak vele. Felismerték benne a hatalmi okból jobb szélre sodródott politikusok örömlányos értelemben vett skarlát betűjét.            

komment
süti beállítások módosítása