Médianapló

Médianapló - Kóved Németh Péternek

2017. május 20. 10:26 - Zöldi László

A Népszava impresszumában első helyen olvasható Fejtő Ferenc tiszteletbeli főszerkesztő neve. Alatta található Németh Péteré, aki bizonyára ezután is ott marad, csak éppen a pozíciója változott meg. Aktív (lapcsináló) főszerkesztőből szintén tiszteletbeli lesz. „Kóved” - mondta kesernyés mosollyal egy tévéstúdióban. A jiddis kifejezés dicsőséget, megtiszteltetést jelent. Kényszerű visszavonulása dicsőségnek aligha nevezhető, a megtiszteltetés viszont találó, bár sok köszönet nem lesz benne. Kap egy szobát a laptulajdonos közelében, és néha megkérdezik a véleményét.

Pétert máskülönben sportújságíró kora óta ismerem, a diplomamunkájához felhasználási lehetőséget kért az egyik sajtótörténeti témájú könyvemből. A rendszerváltás után lett a Magyar Hírlap munkatársak által választott főszerkesztője. Aztán, némi kihagyás (hivatalnokoskodás) után több mint másfél évtizedig főszerkesztette a Népszavát. Eme tevékenységét elemzésre érdemes ellentmondás jellemzi. 2002 és 2010 között lapjának veszteségeit a hatalmon lévő MSZP pótolta a Szabad Sajtó-alapítvány révén. Ő elfogadta a felemás, pártsajtóra hajazó helyzetet.

Közben főszerkesztett egy kerületi tévét, műsort vezetett az egyik országos tévében. Nem maradt energiája arra, hogy forgatókönyvet dolgozzon ki ama esetre, ha a mögötte álló politikai szervezet esetleg ellenzékbe kerül. Ami ugyebár előfordulhat egy polgári demokráciában, ez 2010-ben szánalmas körülmények között be is következett. Ő pedig kerületi tévé- és országos műsorvezetés híján ismét lapszerkesztésre összpontosíthatott. Próbálta életben tartani patinás, 1873 óta működő újságját. Azt majd a sajtótörténet eldönti, vajon a legutóbbi hét évben sikerrel vezekelt-e azért, hogy a Népszavát hatalmi helyzetben nem készítette föl a médiapiacon való helytállásra. Az viszont már most megkockáztatható, hogy a mai magyar sajtó legnagyobb túlélőjét tisztelhetjük benne.

A másik tiszteletbeli főszerkesztő a francia távirati iroda Közép-Európa és Távol-Kelet szakértőjeként vonult nyugdíjba. Utána még húsz könyvet írt, hagyatékát gróf Károlyi György őrzi. A fehérvárcsurgói kastély alagsorában, Salgó-Dexion polcokon tanulmányozható a Fejtő-életmű dokumentációja. Az 1973-ban megjelent szakmai alapkönyv, a China-Urss háttér-anyaga például több száz tételt tartalmaz. Fejtő Ferenc 98 éves korában halt meg, Németh Péternek van még tehát húsz éve a hagyatéki fémpolcok betöltésére, az életmű kiteljesítésére.                

komment
süti beállítások módosítása