Médianapló

Médianapló - Politikai csúszka

2017. április 29. 09:48 - Zöldi László

Közeledik a szocialisták hagyományos ünnepe a pesti Királydombon és környékén. Összegyűlnek majd néhány ezren, söröznek, és virslit esznek mustárral, meghallgatják a váltakozó szónokokat és az állandóan éneklő Korda Györgyöt. Eme rendezvényre invitál az északkelet-magyarországi laphálózat, az egyelőre osztrák tulajdonban lévő Russmedia révén az MSZP. Hirdetése a Borsod, a Szabolcs és a Hajdú Online felületén látott napvilágot.

A politikai reklám három sávból áll. A vörös felsőben Kunhalmi Ágnes neve olvasható, ő a kiinduló pont. Ha várunk egy kicsit, a helyén Botka László neve rajzolódik ki. Aztán Molnár Gyuláé, megint Kunhalmi Ágnesé. És így tovább, szinte a végtelenségig a slider, vagyis az időzített képváltakozó, csúfondáros nevén a csúszka szabályainak megfelelően. A három politikus személyesíti meg az MSZP-t, e rövidítés az alsó, szintén vörös sávban olvasható. A középső, fehér sávot Botka László arcképe tölti ki, ám a zakója lenyúlik az alsó sávba is, Kunhalmi Ágnes mellé, aki a jobb alsó sarokban kucorog. Molnár Gyula megelégszik a középső sávval, és azzal, hogy Botka mellett látható.

A hirdetést uralja tehát az egyelőre nem hivatalos miniszterelnök-jelölt, mellette a pártelnök, alattuk pedig a legnépesebb szervezet, a fővárosi vezetője. A reklámból azonban nem olvasnám ki az irányzatok harcát. Az egységét sem persze, mindazonáltal felötlik egy hasonló hirdetés a rendszerváltás hónapjaiból. A pályakezdő Fideszt szintén három politikus személyesítette meg: Deutsch Tamás és Fodor Gábor között Orbán Viktor. A fülbevalós Deutsch jelenítette meg a fiatal demokraták urbánus, vagány, laza szárnyát. Az eltökélt tekintetű Fodor a liberális (intellektuális) irányzatot, Orbán Viktor pedig egyensúlyozott közöttük.

Aligha lehetett könnyű dolga, mert a rossznyelvek szerint a fotóriporter téglahalomra állította, hogy a feje egy magasságban lehessen a 193 centis Deutschéval és a 197 centis Fodoréval. De hiába nőttek magasra, hol vannak már. Előbbi a párton belül, fényes elszigeteltségben, utóbbi a párton kívül, politikai jelentéktelenségben. Nem is tűnődnék tovább a fideszbeli fejleményekről, mert a maradék néhány sorban kell a hely még egy kérdésnek. Vajon sikerül-e országos eseménnyé varázsolni a szocialisták május elsejei ünnepségét azáltal, hogy borsodi, abaúji, zempléni, szabolcsi, szatmári, beregi, hajdúsági és bihari érdeklődők is tiszteletüket teszik a városligeti Királydombon?       

4 komment
süti beállítások módosítása