Médianapló

Médianapló - Mitől száll az ige?

2017. április 28. 10:22 - Zöldi László

Azt kérdi a tanítványom, hogyan bírom szuflával. Arra utalt, hogy január 24-e óta naponta fölteszek egy-egy ütős mondatot a közösségi oldalra. Hát úgy, hogy nem mindegyik ütős. Amelyik harminc lájknál kevesebbet kap, az megy a kukába. Volt például egy mondatom, amely így hangzott: A miniszterelnök sorsa diktatúrában a gyilkosság, demokráciában pedig a karaktergyilkosság. De nem írtam föl az üzenőfalra, mert túl hosszú, és a Facebook nem közölte volna nagyobb betűkkel.

Így rövidítettem meg: A miniszterelnököt diktatúrában meggyilkolják, demokráciában karaktergyilkolják. A digitális kávéházban üldögélők közül ketten Orbán Viktorra gondoltak, köztük egyetemi csoporttársam, M. Olga is. Ekkor már sejtettem, hogy van más baj is: a szállóige akkor hat igazán, ha egyértelmű a jelentése. Amikor viszont az első változatot megfogalmaztam, a diktatúra ürügyén Nagy Imrére gondoltam, a demokráciáról szólván Gyurcsány Ferencre. Az sem lehet mentségem, hogy a digitális ismerősök képzettársítása ugyanarra vezethető vissza: épp akkor beszélt Orbán Viktor az Európai Parlamentben, amikor ők olvasták a nagyobb betűkkel szedett mondatot.

21 órával a megjelenése után érkezett a mentőangyal. Nagy Izabellát szintén a debreceni egyetemről ismerem, a Magyar Rádiótól ment nyugdíjba, és így változtatta meg az első változatot. "A miniszterelnök demokráciában gyilkol, diktatúrában karaktergyilkol." (Azért tettem ki az idézőjelet, mert a gondolat már másé.) Egy órával később pedig öreg barátom, Marik Sándor nyíregyházi újságíró megint változtatott rajta: „Diktatúrában a miniszterelnök gyilkoltat, demokráciában karaktergyilkoltat.” Náluk a kormányfő már nem elszenvedője a történteknek, hanem előidézője. Értelmezésük közt az a különbség, hogy Sándornál nem a végrehajtó hatalom feje vállalkozik az ellenfelek likvidálására, illetve ellehetetlenítésére, a hátborzongató művelethez van már apparátusa is.

A már-már tökéletes mondat szórendjét azért alakítanám át, hogy élére kerülhessen az alany: A miniszterelnök diktatúrában gyilkoltat, demokráciában karaktergyilkoltat. Egyelőre mégse vélném szállóigének, mert a három társszerző közül egyikünk sem híres - nem szerepelünk a hírekben. Holott ahhoz, hogy a digitális kávéházban farigcsált mondatot szájról-szájra adják az emberek, kell egy NÉV is. Mi elég jó mondatot hoztunk össze, kéne azonban hozzá egy közéleti személyiség, aki úgy osztaná meg a nyilvánossággal, hogy kegyesen a nevére veszi.            

komment
süti beállítások módosítása