Médianapló

Médianapló - Napilapok arculata ráncfelvarrás után

2017. április 26. 09:00 - Zöldi László

A Népszava főszerkesztőjét tegnap délután megszólaltatták a Klubrádióban. Németh Péter arról beszélt, hogy miért jelent meg új arculattal a lapja. Kifejtette, hogy nemcsak azért hasonlít a Népszabadságra, mert közelebb kerülne a tavaly októberben megszüntetett baloldali újság árválkodó olvasóihoz. Azért is, mert ugyanaz tervezte az új külsőt, aki annak idején a Népszabadságét is. E párhuzamot vitte végig a műsorvezetővel együtt, aki elmulasztott egy másikat kibontani: 48 órával korábban szintén új köntösben jelentek meg a pannon lapok.

A Zalai Hírlap, a Vas Népe, a Veszprémben szerkesztett Napló, a Fejér Megyei Hírlap és a Dunaújvárosi Hírlap meglepően hasonlítanak a Népszavára. Remélhetőleg nem ugyanabból a pénzből újították meg az ellenzéki újságot, illetve a kormány közeli kézbe jutott lapcsaládot. S mert a Népszava-főszerkesztő nem nevezte meg a tervezőt, kénytelen vagyok azt feltételezni, hogy mind a hat újság a texasi Dallasban, annál a plasztikai sebésznél kezeltette magát, aki forradalmasította a ráncfelvarrást. Dr. Hamra arról nevezetes, hogy a petyhüdt arcon nem a homlok meg a fül felé húzza a bőrt, hanem az áll, az orca és az alsó szemhéj megereszkedett szöveteit állítja vissza eredeti helyzetükbe.

Tetszetős a feszesebb arculat, a új külcsín, a belbecsről pedig az a benyomásom, hogy van még hová fejlődni. A Népszaván kétségkívül látszik a 17 volt Népszabadság-munkatárs közreműködése, maradt azonban regionális (közép-magyarországi) újság. Olykor közöl ugyan Doros Judit tollából észak-magyarországi és Boda Andráséból dunántúli riportokat, de országos tudósítói hálózata változatlanul nincs. Egyelőre megrekedt a főváros vonzáskörzetében. A pannon lapoknál fordítva történt. Az új (kormány közeli) tulajdonos nem kedveli, ha a dunántúli napilapok munkatársai országos ügyekről fejtik ki az álláspontjukat, azt viszont jó néven veszi, ha a helyi ügyekkel többet foglalkoznak. Elvégre a lapvásárlás nem is nagyon titkolt célja épp az volt, hogy a Mediaworks központi szerkesztősége és a Magyar Távirati Iroda révén a kormány üzenetei eljussanak a falvakba is. Ennek jövő ilyenkor választást eldöntő jelentősége lehet.

Ilyen körülmények között is művelhető az újságírás mestersége, bár mindkét esetben az a felfogás szenved csorbát, amit a nálunk szerencsésebb országokban így fogalmaznak meg a nyilvánosság képviselői: Gondolkozz globálisan, és cselekedj lokálisan!                

komment
süti beállítások módosítása