Médianapló

Médianapló - A baloldali nagykörútozás

2017. április 21. 10:41 - Zöldi László

A Népszava tegnapi számában Molnár Gyula és Botka László nógrádi látogatásáról jelent meg tudósítás. E rovatba írtam erről, akadt azonban egy mozzanat, amely nem fért a 2500 karakternyi jegyzetbe. Utazás közben szóba került a Botka-kampány jelmondata (a Fizessenek a gazdagok!), és a tudósítónak erre mondta az MSZP elnöke: „Lehet, hogy csípi a körúti értelmiség szemét.”

Látszólag ártalmatlan mondat, csakhogy néhány hete kísértetiesen hasonló gondolatot pendített meg Botka László is: „Beszorult az ellenzéki politika a budapesti nagykörútra, illetve az üzengetés helyszínéül szolgáló tévéstúdiókba.” (Népszava, 2017. március 14.) Az MSZP miniszterelnök-jelöltje egy két világháború közti toposzt hozott vissza a közbeszédbe. A Nagykörút a zsidózást jelentette a jobboldali retorikában: azokat a szerkesztőségeket, amelyek Pesten, két Duna-híd között, félkörívben helyezkedtek el, és valamiféle judeoplutokrata felfogást képviseltek. Nem hiszem, hogy antiszemitizmus jellemzi az MSZP vezérkarát, mindazonáltal két jelenlegi vezetője körútozással minősíti a nem szocialista ellenzéki politikusokat és az értelmiséget.

Botka László meghirdette a baloldali fordulatot, ráadásul az MSZP beállt mögéje, elég könnyű tehát eljutni egy baloldali toposzhoz. Rákosi Mátyás, a magyar kommunisták vezetője 1948. március 23-án sajtóaktívára hívta meg a főszerkesztőket, és elmagyarázta nekik, miért kell megszüntetni a „nagykörúti” (értelmezésében a polgári) újságírást. Felsorolta ama lapokat, amelyek a szerinte cinikus, felelőtlen, valóságot eltorzító szemléletet képviselik, másnap pedig a Szabad Nép hasábjain megindult a gőzhenger. A nyilvános kirohanásokat tettek követték: egymás után szűntek meg az újságok, újságírók százai kerültek az utcára, közülük sokan börtönbe is. A sajtó gleichschaltolása 1952. augusztus 14-én fejeződött be, az állampárt kis híján teljhatalmú vezetője ekkor szerezte meg a miniszterelnöki címet is.

Botka László 44 éves, jogász végzettségű, Molnár Gyula 55 éves, vegyészmérnökként végzett. Kinézem belőlük, hogy utoljára középiskolás korukban tanultak történelmet, és a magyar sajtó történetét még kevésbé ismerik. Pedig ha már baloldali programot hirdettek meg, érdemes volna tudniuk, hogy ennek voltak következményei a médiapolitikában. Ilyen például a liberális, polgári szemléletmód elleni harc, amely Rákosinál a nagykörútozásban nyilvánult meg. Nem volna szerencsés ezt a baloldali hagyományt akaratlanul is föleleveníteni.     

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

http://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr6012443123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Éhes ló 2017.04.22. 08:17:39

Szuper.
Vodkalacit leantiszemitázta egy nagykőrúti mindentudó.
Jó az irány!
Húzzatok bele!

Netuddki. 2017.04.22. 14:26:11

Most ha elvonatkoztatunk a történelmi párhuzamoktól, óriási fasság a maszoptól ez a szlogen. Azt jelenti, hogy átaludták a zelmúlt7évet. Közben meg, egészen véletlenül, legitimálták a tolvajfidesz ténykedését. A helyett, hogy az első lopásnál utcára vitték volna a jónépet. Ugyanolyan megélhetési politikusok mint a fidesz droidjai, akik a havi betevő ellenében azt a gombot nyomják meg gondolkodás nélkül amit mondanak nekik.

Milyen gazdagok fizessenek? Azok, akik a lopott közpénzen felvásárolták fél Magyarországot?
Hogyan fizessenek? Csak egyvalami jöhet szóba, és az a teljes vagyonelkobzás, rokonokat is beleértve. A szlogenből nem az derül ki, hogy erre gondoltak, de szerintem nem erre gondoltak. Akkor meg mit akarnak?

midnight coder 2017.04.22. 15:00:32

@Tibi !: Nyugi. Ha az MSZP hatalomra kerül, akkor nem a Mészáros meg a Puch lesz a gazdag aki fizet, hanem te feltéve hogy keresel annyit mint egy osztrák takarítónő.

n_dy 2017.04.22. 15:09:53

ti sem fogjátok sokáig hergelni már ballibsi közönségeteket...

Jakab.gipsz 2017.04.22. 15:20:22

Nem az a baj, hogy létezik egy urbánus körúti értelmiség, hanem az a baj velük, hogy aljas módon hátba szúrták, a koalíciós partnerüket a hazai szocialistákat, a Sólyom-Szili köztársasági elnök választás ürügyén, (többek között).

Szóval egykori SZDSZ és hold udvara, elég volt belőletek, irány a verseny szféra, boldoguljatok.

midnight coder 2017.04.22. 15:35:49

@Jakab.gipsz: Az igazi baj nem az hogy hátbaszúrták őket, hanem az hogy anno koalícióra léptek velük. Pont az a Botka-féle szociális demagóg irányvonal ami most kezd kibontakozni az ami igazán káros volt a kormányzásukban.

Barakk Husszein Obongo 2017.04.22. 15:37:27

Szerintem túlzás nagykörútról beszélni. Szerintem maximum, inkább a kiskörúton belül.
És itt vannak az egy kaptafára felépített új reménységek- ugyanaz a szakállnyíró, ugyanaz a zselézett haj és ugyanaz a profil:

imgur.com/a/OTxNf

Az új reménység, a romkocsmák forradalmárai vagy éppen mérsékelt lázadói.
Ismerős recept az ukrajnai Majdanról és Szíriából.

if you 2017.04.22. 15:51:07

@Jakab.gipsz: Szerintem sem baj,ha van urbánus körúti értelmiség!A baj az nincs kapcsolatuk a szélesebb társadalommal,ha véletlenül van,vagy szembesülnek vele akkor maradi,ostoba barom ként viszonyulnak hozzájuk!

kiskutyauto 2017.04.22. 18:06:49

Hát persze, te elmeroggyant..., egy jogász nyilván csak középiskolában tanul történelmet.. gratulálok..!