Médianapló

Médianapló - Egy pártelnöki önkritika margójára

2017. március 17. 11:04 - Zöldi László

A duó két szereplőt láttat a színpadon, a duett viszont két szereplő produkcióját jelenti. A humorral átitatott előadásnak egy budai könyvesbolt kölcsönzött helyet a Móricz Zsigmond körtér közelében. Havonta egyszer itt tartja Lévai Katalin a Duett című összejövetelt, amelyre tegnap Lendvai Ildikót hívta meg. A beszélgetésnek volt egy pillanata, amely figyelemre méltó médiapolitikai mozzanat felidézésére késztet.

Lévai Katalin integratív (egyesítő) alkatúnak nevezte a vendéget, amit a szocialista politikus jó néven vett. Mindazonáltal becsületére válik, hogy kifejtette: ugyanez a jelző az ő értelmezésében azt is jelenti, hogy amidőn elnökölte az MSZP-t (2009. április 5. és 2010. április 25. között), olyan ügyeket söpört a szőnyeg alá, amelyek felpúposodtak, és a pártja hasra is esett bennük. Önkritikus kijelentését két ponton támasztom alá. Egy hónappal a történelmi vereség előtt azt pedzegette a Népszava hasábjain, hogy a szocialisták „nem találtak időben elég erős eszközöket a korrupciós lyukak betömésére” (2010. március 27.). Érteni vélem, hogy végső összecsapás előtt még nem vallhatta be: a kormánypárt finanszírozásához olyan pénzeket is felhasználtak, amelyek mutyi révén kerültek a kasszájába.

A megsemmisítő vereség és a elnöki posztról való lemondása után négy nappal azonban még mindig csak ezt állította: „Az MSZP-ben majdhogynem csődöt mondott az önvédelmi immunrendszer”. (168 Óra, 2010. április 29.) Ennél azért többről volt szó. Arról például, amiért 2009. október 29-én lemondott az ORTT rövidítésű médiahatóság elnöke. Majtényi László nem adta nevét ama döntéshez, amelyet az ORTT szocialista és fideszes tagjai hoztak össze. Két magáncéget megfosztottak a frekvenciájától, és az egyiket a vezető kormánypárthoz közeli cégnek engedték át, a másikat meg a vezető ellenzéki párt gondjaira bízták.

A Médianapló hajdani bejegyzései tanúsítják, hogy e sorok írója miként vélekedett a puccsal felérő megegyezésről. A kormányrúdért harcoló pártok annyira utálták egymást, hogy megállapodtak abban: a választási kampányhoz szükséges milliárdokat a két leghallgatottabb kereskedelmi rádió hirdetési bevételeiből pótolják. Majtényi László nyilvános tiltakozása erkölcsi alapot teremtett arra, hogy néhány nappal ezelőtt a Jobbik nélküli ellenzék köztársasági elnökjelöltjeként mérethette meg magát. A mutyizó MSZP-t akkoriban elnöklő Lendvai Ildikónak pedig tegnap alkalmat adott arra, hogy hét és fél év múltán önkritikát gyakorolhasson egy budai könyvesboltban.        

9 komment
süti beállítások módosítása