Médianapló

Médianapló - Norvégiában három lépcső vezet a digitális bejárathoz

2017. március 06. 10:22 - Zöldi László

Az Indexen olvastam róla ismertetést, amely fölkeltette az érdeklődésemet. A világhálón utána is néztem az eredetinek. Thelocal.no néven lehet hozzáférni, és a norvég portál tartalmából kisejlik, hogy talán sikerül megreformálni a digitális vitakultúrát.

Épeszű szerző nem vonja kétségbe a hozzászólók létjogosultságát. Abból sem csinál gondot magának, ha különböző okokból a kommentelők álnéven fejtik ki a véleményüket. Azokkal viszont bajunk van, akik az álnév rejtekéből lődözik indulatuk nyilait. Úgy-ahogy elviselhetőek, akik a digitális kocsmából áttévedtek a digitális kávéházba, és hívatlanul foglalnak helyet a törzsasztalunknál. Ők csak módosult tudatállapotban, zsigerből ítélkeznek. Ilyenkor úgy kell tennünk, mintha nem is léteznének. A bértrollok azonban levakarhatatlanok. Az a dolguk, hogy eltorzítsák a blogger mondandójáról kibontakozó vitát. Nemcsak a mi levesünkbe köpnek bele, hanem az értelmesen vitatkozó kommentelőkébe is. A norvég portál őket szűri meg.

Február közepe óta működtet egy rendszert, amely válaszokat kér a bekapcsolódásért cserébe. A potenciális hozzászólónak három olyan kérdésre kell felelnie, melyek a blog összefüggéseit firtatják. Ha nem válaszol helyesen, akkor kiderül róla, hogy nem is olvasta a bejegyzést, csak belekapott a címébe vagy az első sorába, ezért nem léphet be a digitális kávéházba. Az még nem tudható, hogy a legutóbbi három hét tapasztalatai nyomán visszaesett-é a The Local olvasottsága, és ami ebből következik, a hirdetési bevétele. Mindazonáltal az ötlet magyarországi alkalmazásán érdemes töprengeni.

Például az egyik bejegyzésemre (Miért nagyzol a miniszterelnök?) 17745-en kattintottak, és 45 hozzászóló fejtette ki az álláspontját Orbán Viktor etnikai homogenitást szorgalmazó kijelentéséről. Közülük az elmagyarosodott erdélyi örménységből érkezett Négyláb és a délvidéki magyar kisebbségből repatriált Vajdasági valóságos kisesszéket rögtönzött a megszenvedett családi tapasztalatok alapján. Egyikük a konzervatív értékrendszert képviselte, másikuk a liberálist, érvelésükben találtam megszívlelendő mozzanatokat. Megtiszteltetésnek vettem, hogy soraim adhattak okot a továbbgondolásra.

Jakab.gipsz hétszer szólt hozzá, és amikor a többi kommentelő figyelmeztette a helyesírási hibáira meg a zavaros nézeteire, még neki állt följebb. Ha nálunk is bevezetnék a norvég újítást, ő alighanem elvérezne a digitális kvízben.          

komment
süti beállítások módosítása