Médianapló

Médianapló - Baráti meccs a magyar fociból

2017. február 27. 09:56 - Zöldi László

A labdarúgó bajnokság legutóbbi fordulóját így összegezte Hegyi Iván, a Népszava szakírója: „Megannyi ’ics’ ragozta a semmit.” A Népszabadság megszüntetett szerkesztőségéből átigazolt sportújságíró utalt ezzel a délszláv focistákra, akik százszámra keresik nálunk a kalácsra valót.

Ha a diákkori barátom itthon marad, személyesen ellenőrizhettük volna a szellemes, kesernyés kijelentés igazságtartalmát. De új országot választott magának, és legföljebb a képernyőn kísérheti figyelemmel a bajnoki mérkőzéseket. Együtt jártunk a debreceni egyetemre, onnan való ragaszkodásunk a Loki becenevű csapathoz, amely a közelmúltban nyert néhány bajnokságot az NB I-ben. Elkísértük Vácra, Fehérvárra, Győrbe, talán még Kecskeméten is voltunk. Ezért küldtem ímélt a repatriált barátnak, hogy ha itthon volna, most kiugorhatnánk Kispestre, a Bozsikról elnevezett stadionba. A meccs után pedig beülhetnénk a vasúti sorompó melletti kiskocsmába, ahol állítólag Puskás fröccsözött.

Partner híján inkább a televízió elé ültem, és elborzadtam a látványtól. A zöldellő helyett sárgás füvű pálya körül mintegy kétezren álldogáltak (a Nemzeti Sport szerint 2019-en). Az elhanyagolt pályán focisták baktattak, cammogtak, kutyagoltak, poroszkáltak, bágyadt napsütésben mímelték a Barca tili-toli játékát ötször alacsonyabb fokozatban. Másnap (tegnap) azt olvastam a sport-napilapban, hogy a két tudósító négyest adott a színvonalra. Reális jegy, ha a tízes a legjobb osztályzat. Mellesleg az egyik tudósítót tanítottam.

Békési fiú, a papája neves focista volt. A nyíregyházi főiskolán megszerzett kommunikációs diploma után azt javasoltam neki, hogy iratkozzon be a Komlósi-akadémiára, ha már odavan a sportújságírásért. Bejött a számítása, mert néhány éve együtt kaptunk kitüntetést a MÚOSZ-ban, ő a junior, én a senior kategóriában. Igazán nem tehet arról, hogy ezúttal ilyen neveket kellett leírnia: Braniszlav Danilovics, Patrick Ikenne-King, Kadima Kabangut, Davide Lanzafame, Leonel Pontes és Marco Rossi (az utóbbi kettő edző a DVSC-nél, illetve a Honvédnél). A cserékkel együtt 28 játékos lépett pályára, közülük minden második külföldről érkezett - hat volt az ics. A vendéglátók 1:0-ra győztek, és borzalmas játékkal álltak a tabella élére. Csapatunk, a Loki pillanatnyilag az utolsó előtti.

Élménybeszámolóm hitelességét gyöngíti, hogy barátom a háromezer kilométernyi távolságból is többet látott a mérkőzésből. Ő ugyanis végignézte, talán azért, mert még reménykedik.    

5 komment
süti beállítások módosítása