Médianapló

Médianapló - Fix emberek

2017. február 20. 10:26 - Zöldi László

A Momentum Mozgalom 27 éves ügyvivője, Fekete-Győr András kimondta a bűvös számot: 266151-en írták alá a kezdeményezést az olimpiai népszavazás ügyében. Bár az egészből csak a 266 ezret jegyezzük meg, mégis hozzáfűzném, hogy a 30 éves vezérkari főnök talált még egy adatlapot a kabátzsebében, amely négy aláírást tartalmazott.

Soproni Tamás alighanem korelnök a huszonévesek mozgalmában. Arról is beszélt, hogy a Momentumnak 145 tagja van, és a kampányt 1800 aktivistával csinálta végig. A 28 éves Cseh Katalin és a 25 éves Tabajdi Péter viszont 1500 aktivistáról számolt be, de ne akadjunk fenn a különbségen. Kiderült, hogy az egyik aktivista az oxfordi egyetemről jött haza, a másik Brüsszelből, a harmadik is „hazaugrott a hajrára”, állandóan változott tehát a létszám. Vajon változó szervezettségével hol foglalna helyet a Momentum, ha már párttá szerveződött volna?

Tavaly a kormány népszavazást kezdeményezett az uniós menekültkvótáról. 10331 szavazókörben adhattuk le a voksunkat, és a parlamenti pártok képviselőcsoportjai két-két aktivistát ültethettek be, hogy őrködjenek a választás tisztasága fölött. A Fidesz 13122-őt delegált, a KDNP 239-et, a Jobbik 170-et. Az utóbbiról azonban azt állította Szanyi Tibor, hogy körülbelül annyi aktivistája van, amennyivel képes volna lefedni az összes szavazókört. (Mindazonáltal a Jobbik nem volt érdekelt abban, hogy érvényes legyen a népszavazás.)

A másik oldalról az MSZP 3811 aktivistát küldött a szavazókörökbe. Ugyancsak Szanyi Tibor fejtegette a szocialista pártelnök-jelöltek kampányában, hogy „A meglévő tízezer szavazókörben nagyjából három-négyezer helyen van fix emberünk.” (InfoRádió, 2016. június 15.) Ezt egy másik elnökjelölt, a később megválasztott Molnár Gyula úgy módosította, hogy 6500 hadra fogható aktivistájuk van. A kvótaellenes népszavazás azt sejteti, hogy Szanyi száma közelebb volt a valósághoz: az MSZP szervezettségéhez.

Van tehát egy kormánypárt, amely képes fix embert küldeni az összes szavazókörbe, és marad még több mint háromezer aktivistája más feladatokra is. A Jobbik lefedhetné az összes kört, ha akarná. Az MSZP azonban csak minden harmadik szavazókörben volna képes ellenőrizni a választás tisztaságát. A még párttá sem szerveződött Momentum pedig 1500-1800 aktivistával járult hozzá a fővárosban esedékes olimpiai népszavazás kiírásához. Ez még akkor is megsüvegelendő, ha ügyvivői minden adandó alkalommal kifejtik, hogy a fix emberekből országos hálózatot kéne szervezniük.      

30 komment
süti beállítások módosítása