Médianapló

Médianapló - A legnagyobbság logikája

2017. február 17. 09:51 - Zöldi László

Tamás Pál szociológus figyelemre méltó áttekintést írt az ellenzéki kampányról, cikke a Népszava mai számában látott napvilágot. Egyik legérdekesebb megállapítása ez: az MSZP-nek „el kellene hitetnie, hogy máris nagy párt”. E félmondat kölcsönözte az ötletet, hogy meg kéne nézni, vajon a szocialisták milyen körülmények között nevezték magukat az ellenzék legnagyobb pártjának.

Házi archívumom szerint 1989/90-ben, amidőn többen maradtak az MSZMP-ben, mint ahányan kiváltak belőle, hétszer próbálták a nyilvánosság fórumain elhitetni magukról. Aztán 2010-ig más összefüggésben használták a ’legnagyobb’ kifejezést. Csupán a történelmi vereség után tértek vissza az önmagukat megnyugtató és a közvéleményt befolyásolni szándékozó jelzőhöz. Lendvai Ildikó kezdte a Mozgó Világ hasábjain, és tizenkilencedikként Botka László vélte úgy, hogy „a legnagyobb tömböt a demokratikus vagy baloldalon a mai napig az MSZP választói adják” (Kettős Mérce, 2017. február 15.).

Az a benyomásom, hogy a legnagyobbság folyamatos hangoztatásával magyarázható az MSZP kimondatlan, bár érzékelhető véleménye a 2018-as esélyekről. Vezetői némi habozás után elhárították az úgynevezett előválasztást, vagyis azt, hogy a választópolgárok közvetlenül választhassák ki azt az ellenzéki politikust, aki a siker reményében állhat ki a Fidesz, illetve a Jobbik képviselőjelöltje ellen. A szocialistáknak már van jelöltjük a 106 választókörzetben, akik tudják, hogy „az MSZP támogatása nem jelent automatikus indulást 2018 tavaszán” (a pártelnök Molnár Gyula szavai a Népszava mai számából). Őket szorítanák ki a többi „demokratikus vagy baloldali” párt esélyesebb képviselőjelöltjei. Csakhogy Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje kijelentette ama Kettős Mérce-interjúban, hogy a 106-ok cseréje, pótlása, kiszorítása, leváltása nem „az előválasztás és egyéb őrültségek” révén érhető el. Hát akkor hogyan?

Az MSZP-nek azért kellene elhitetnie, hogy máris nagy párt, mert így elkerülné, hogy miniszterelnök-jelöltje versenyezzen a kis „demokratikus vagy baloldali” pártok miniszterelnök-jelöltjeivel, plusz a civilek Lattmann Tamásával. Az ellenzék elismerten legnagyobb pártjaként pedig ő adhatná a közös miniszterelnök-jelöltet, és akkor Botka László mondhatná meg, hogy 2018-ban, az országgyűlési választás után a szövetségesek politikusai közül kikkel egészítené ki a szocialisták frakcióját. A parlamenti ellenzék legnagyobb képviselőcsoportját.         

komment
süti beállítások módosítása