Médianapló

Médianapló - A mögöttes szándék

2016. december 26. 10:26 - Zöldi László

A karácsony sajtószenzációja egy miniszterelnöki interjú „kiegészítése” a Fejér Megyei Hírlap hasábjain. Orbán Viktor „továbbgondolása” mellett eltörpül egy sajtóbotrányocska, melynek nincs politikai vonatkozása. Kelen Károly írta meg lapja, a Népszabadság híján a Facebook nevű közösségi médium üzenőfalára, hogy mulatságos képzettársítási lehetőség tűnt föl neki a Nők Lapja karácsonyi számában.

A szerkesztők Miklósa Erikát, a szép hangú és dekoratív megjelenésű operaénekesnőt tették a nagy példányszámú hetilap címoldalára. A művésznő dereka karcsú, csípője gömbölyű, az estélyi ruha érzékelteti a kisportolt alakját, mindazonáltal érdemes megfigyelni a beállítását. Akaratlanul is kitakarja az újság nevében található L betűt, és a Nők Lapjából Nők apja lett a kaján képzeletünkben. Az egyik hozzászóló kifejtette, hogy ez a malőr nem először fordult elő a nők számára készített hetilap történetében, a többi kommentelő pedig - szintén szakmabeliek - elszórakoztatták egymást a szerkesztőségi életből vett elírásokkal, betakarásokkal, kitakarásokkal.

A rögtönzött eszmecseréből kiderült, hogy az efféle betűjátékok korántsem szokatlanok a magyar sajtó viszontagságos félmúltjában. E sorok írója is idézhetne hasonló eseteket a saját szerkesztői gyakorlatából, ettől azonban megkímélem az olvasókat, mert van egy példa, amely mulatságos ugyan, de a politikai tanulságot sem nélkülözi. 2001 végén meglepő cikk jelent meg az akkor ellenzéki MSZP belső lapjában (hírlevelében). A miniszterelnök-jelöltségről Medgyessy Péter javára lemondó pártelnököt, Kovács Lászlót a Köztársaság téri székház úgynevezett 100-as termében kapta le a fotóriporter. A politikus mögött a választási jelszavak rajzolódtak ki, közülük az egyik az igazság volt. A szocialisták első emberét „sikerült” úgy lefényképezni, hogy érdemi mondandójából ennyi látszott, csupa nagybetűvel: GAZSÁG.

Később ez adta az ötletet a kormánypárti tévének. Az MSZP készséges sajtósai a gyanútlan Kovács Lászlót ugyanahhoz a falhoz állították, a kiokosított operatőr pedig olyan szögből vette föl a pártelnököt, hogy a mögötte lévő jelszóból lemaradt az első betű. Senki sem akadt a szocialisták apparátusából, aki a forgatás előtt a rosszmájú operatőr mögé állt volna, és legalább kézzel bemérte volna a látószöget. Az eredmény levertséget váltott ki az ellenzék és derültséget a kormány táborában, bár az országgyűlési választás eredménye nem hitelesítette a kormánypárti ügyességet, illetve az ellenzéki ügyetlenséget.

 

komment
süti beállítások módosítása