Médianapló

Médianapló - A süketek képesek-e szólni egymáshoz, ha ég a ház?

2016. december 08. 09:55 - Zöldi László

Figyelemre méltatlan előzménye volt a tegnapelőtt nyilvánosságra hozott PISA-jelentésnek. A felzaklató, hátborzongató, továbbgondolásra kényszerítő fejleményhez képest a parlament oktatási vitanapján alig lézengtek az ülésteremben. A pártok szakpolitikusain kívül szinte senkit sem érdekelt a téma, holott a jövőnk, az ország versenyképessége múlhat rajta. Erre mondta tegnap este, az ATV stúdiójában Hiller István, hogy a süketek párbeszéde folyt, a honatyák nem vitatkoztak, hanem „szövegeket mondtak föl”.

Aztán jött ama bizonyos jelentés, és a nemzetközi összehasonlításból kiderült, hogy a közoktatásban résztvevő gyerekeink és unokáink siralmasan szerepeltek. Ha úgy tetszik leszerepeltek. Ilyenkor lehet szidni a kormányzatot, amely hetedik éve irányítja az országot. Amire persze a Fidesz oktatáspolitikusai azt mondják majd, hogy azért a korábbi kormányok is hozzájárultak a siralmas eredményhez. Ebben szintén van igazság, A volt oktatási miniszter drámai bejelentése azonban úgy hangzott tegnap este, hogy a politikusok végre hagyjanak föl a kölcsönös vádaskodással. Inkább vizsgálják meg közösen, hogy mi vezetett a lecsúszáshoz, a bukáshoz.

Miközben felsorolta, miről is kéne beszélgetni, azon tűnődtem, hogy most már talán képes vagyok megmagyarázni, voltaképpen mi a bajom szegény, jobb sorsra érdemes Kunhalmi Ágnessel, akit többször is elmarasztaltam e rovatban. Mind a ketten tagjai a szocialista pártnak, szűkebb érdeklődési körük az oktatáspolitika. A civilben történész exminiszter két évtizeddel idősebb a pályakezdő politikusnál, és ez meg is látszik rajta. Ritkuló haj, megereszkedett arcvonások, pocak, még egy kis beszédhiba is. De ha csupán arra figyelünk, amit mond, merőben más kép rajzolódik ki róla.

Jól ismeri a közoktatási folyamatot, könnyedén húz elő történelmi példákat, és velős mondatokba sűríti a lényeget. Ellentétben a fiatal és csinos pályatárssal, aki még nem látja át a folyamatot, vagy ha átlátja is, nem képes közérthető szavakkal elmondani a lényegét. Ellenzéki tevékenysége abban merül ki, hogy szidja a kormányt. Nincsenek illúzióim. Az oktatási kormányzatot képviselők valószínűleg ugyanúgy elhárítják Hiller István értő, mint Kunhalmi Ágnes értetlen szavait. Mégis az a benyomásom, hogy az MSZP jobban járna, ha a nyilvánosság fórumaira a pocakos, selypítő, kevésbé szexepiles szakpolitikust küldené. Alkalmasabb arra, hogy az ellenzéki párt álláspontját a médiafogyasztók figyelmébe ajánlja.    

2 komment
süti beállítások módosítása