Médianapló

Médianapló - Gyurcsány ügyetlenül orbánozott

2016. december 02. 10:19 - Zöldi László

Nemrégiben e-könyv készítésére adtam a fejem. A Gyurcsány-breviáriumról tegnap érkezett értesítés arról, hogy már húsz letöltést vásároltak a kiadótól. Az a véletlen számlájára írható, hogy ugyancsak tegnap szólalt meg a volt miniszterelnök, egy tévéműsorban kedvenc témájáról beszélt: Orbán Viktorról.

Furcsa kapcsolatukban észrevettem egy aránytalanságot, amely az e-könyv segítségével könnyen ellenőrizhető. Orbán Viktor 1989. február 21. óta tízszer hozta szóba a másik politikust, Gyurcsány Ferenc pedig Orbánt 2001. október 13. óta 234-szer. Megfigyeltem, hogy ha az utóbbi miniszterelnök belelovalja magát a jellemzésbe, akkor eljátssza a 2006-os tévévita virtuális folytatását. Belenéz a kamerába, megszólítja a „miniszterelnök urat”, és beolvas neki. Ennek súlyosbított változata, amikor beleképzeli magát Orbán helyzetébe, és az ő nevében mond valamit. Mint például tegnap este, amidőn Mészáros Lőrinc szerepét pedzegette a Gazda üzleti ügyei körül, és ez csúszott ki a száján: „Meg szülőfaluja polgármestere.”

Díszes társaságba került. Szűkebb szakmámban, az újságírásban van vagy száz kolléga, aki vagy arról írt cikket, hogy Felcsút Orbán Viktor szülőfaluja, vagy egészen másról, de azért mellékesen odavetette, hogy a miniszterelnök Felcsúton jött a napvilágra, ezzel magyarázható, hogy kicsinosította, kistafírozta. Ha jól sejtem, a szociológusok ezt a jelenséget nevezik kognitív disszonanciának. A stadion, a kisvasút, a polgármester-gázszerelő láttán az emberek azt gondolhatják, hogy aki ennyi földi jóval halmozza el az 1800 lelkes települést, csak a szülőfalujával teheti meg ezt. Igazán kár, hogy a miniszterelnök nem Felcsúton született.

Ő maga ezt mondta a 168 Óra munkatársának 1992. június 9-én: „Alcsútról, vagyis olyan átlagos dunántúli faluból származom.” A lexikonok szerint Székesfehérvár a szülővárosa, az ellentmondás azonban feloldható. Orbán-mamát talán bevitték a közeli megyeszékhely kórházába, hogy világra hozza napjainkban fényes karriert befutó fiát. Engem már az újságírók felületessége szomorúsággal töltött el, Gyurcsány Ferencé pedig kétségbe is ejt. Lehetséges, hogy aki kétszer alakított kormányt, és csaknem öt évig volt miniszterelnök, úgy harcolta végig Orbán Viktorral a legutóbbi másfél évtizedet, úgy jellemezte a nyilvánosság fórumain, úgy szólította meg, úgy képzelte magát a helyébe 234-szer, hogy nincs tisztában azzal, hol is született a legnagyobb ellenfele?

11 komment
süti beállítások módosítása