Médianapló

Médianapló - Mitől kapós a megyei napilap?

2016. november 22. 10:38 - Zöldi László

Az úgynevezett vidéki sajtónak utoljára 1990 tavaszán volt ekkora ázsiója, mint manapság. Több mint negyedszázada, az országgyűlési választás két fordulója között az MSZP ügyes trükkel szabadult meg azoktól a megyei napilapoktól, amelyek most a Népszabadságot megszüntető Mediaworks laphálózatát gazdagítják. S mert előtte meg utána is akadtak még egyéb üzletelések, amelyek néhány napra lázba hozták a politikusokat és az elemzőket, az 1,2 millió példányban megjelenő megyei napilapok sorsát hébe-hóba latolgatták az országos sajtóban.

Épp másfél hónapja zajlik a Népszabadság körüli vita, és a vele ismét összekapcsolódott vidéki újságok a tartósabb érdeklődés homlokterébe kerültek. Sok hibás adattal, felületes becslésekkel - az értékelést végző szakma idősebbik része mintha hadilábon állna a felkészültséggel. Attól tartok, hogy a legtöbb cikkíró arra sem volna képes, hogy hibátlanul mondja ki a megyei napilapok nevét, újságírói gyakorlatukból ugyanis hiányzik az olvasmányélmény. Fővárosi sajtókörökben nem szokás böngészni a vidéki lapokat, miután azonban a szerkesztők érzik, hogy egyre nagyobb jelentőségre tesznek szert, a szemlézésüket kiadják a pályakezdőknek.

Fényképük alapján JAK (feltételezésem szerint Janecskó Katát rejti a szignó) és Szémann Tamás a fiatalabb újságírók közé tartozik, ennek ellenére - vagy éppen ezért? - a vidéki sajtóról tegnap hibátlan elemzést adtak ki a kezükből. A médiaháború egyik legfontosabb terepe számokban című cikkük az Index digitális felületén látott napvilágot. Nemcsak a Budapesten túli sajtó amúgy csekély szakirodalmát tanulmányozták, hanem a hozzáférhető adatokat is pontosan közölték. Ahol pedig nem fértek adathoz - például ahhoz, hogy az országos napilapokból egy-egy megyében hány példányt értékesítenek -, az olvasókra tett hatást más módszerrel állapították meg.

Így jött ki az a következtetés, ami még engem is meglepett, holott már évtizedek óta foglalkozom a témakörrel. A Szombathelyről naponta mintegy 160 ezer emberhez eljutó Vas Népe 13-szor több olvasót ér el a saját megyéjében, mint a legnagyobb példányszámú országos napilap, a Blikk. Ráadásul a Nemzeti Sportnál 36-szor, a Magyar Nemzetnél pedig 87-szer több Vas megyei érdeklődőt. Ebből az adatsorból talán már a fővárosi olvasók is érzékelik, hogy másfél évvel az esedékes országgyűlési választás előtt az uralkodó politikai elit számára miért lett „hirtelen” kapós portéka a vidéki sajtó.    

komment
süti beállítások módosítása