Médianapló

Médianapló - A Népszabadság hány emberhez jutott el?

2016. október 17. 09:54 - Zöldi László

A „felfüggesztett” napilapról készített digitális dosszié immár száznál több idézetet tartalmaz. A bűvös számot ma reggel lépte át Szanyi Tibor. A szocialista politikus a Népszabadság „sorvadásáról” beszélt az egyik tévéműsorban. Álláspontja korántsem elszigetelt. Akiknek nem tetszett az újság, szívesen emlegették a példányszám fokozatos csökkenését. Hát akkor számoljunk!

Idestova két és fél évtizede,az utolsó munkanapomon megkérdeztem a Hírlapkiadó Vállalat nyomdaügyekkel foglalkozó munkatársát, aki azt válaszolta, hogy 385 ezer példányban jelent meg a Népszabadság. Ehhez képest 2016 második negyedévében az értékesített példányszám 37134 volt. A folyamatot nem lehet diadalmenetnek nevezni, de nem is szabad túldimenzionálni. Aligha tudok minden kérdésre válaszolni, akár még tévedhetek is, a kockázatot azonban érdemes vállalni, ha többé-kevésbé hiteles képet kaphatunk a megszüntetett újság hatásfokáról.

Van egy szorzó, melyet a közéleti lapok kategóriájában használnak. Ha a 3,6 még nem avult el, akkor azt jelenti, hogy egy-egy lapszámot 3,6 olvasó vesz kézbe. Különösen a városi lakótelepeken, ahol a lépcsőházban nincs mindenkinek pénze az újság előfizetésére, ők adták kézről kézre a Népszabadságot. 37134-szer 3,6 pedig annyi, mint 133646 olvasó. Ehhez sorolnám még az online változat iránti érdeklődést, amely elérte naponta a 75 ezret. Itt már nincs szorzó, mert a számítógép előtti olvasás nem föltétlenül társas tevékenység. 208646-nál tartunk, lefelé kerekítve 200 ezernél.

Jelenleg működik az országban mintegy 300 ezer okostelefon, amelyek révén szintén hozzáférhettünk a NOL-hoz. Beleszámítanak azonban ama bizonyos 75 ezerbe, ha csak a szerkesztőség nem tette lehetővé, hogy egy alkalmazás révén a tulajdonosok külön jussanak a lap hírrovatához (mint például a 24.hu-éhez vagy az Index.hu-éhez). Elismerem, hogy ez okfejtésem sebezhető pontja, erről a mozzanatról ugyanis nincs pontos ismeretem. Eszembe jut viszont róla, hogy a sokat emlegetett cég, a Mediaworks hálózatában huzamosabb ideje nyolc volt Springer-újság található.

E megyei napilapok online kiadása 2016. október 8-ig nem a Magyar Távirati Iroda, hanem a NOL híreit közölte. Digitális olvasóik száma 10 és 15 ezer közé tehető, vagyis újabb százezer embert számíthattunk a Népszabadság hatóköréhez. Aligha túlzás tehát napi 300 ezer olvasóról beszélni. Könnyen megjegyezhető szám, a patinás újságról írandó vitacikkekben talán ezzel kéne élni.              

12 komment
süti beállítások módosítása