Médianapló

Médianapló - Miben leg a Népszabadság?

2016. október 11. 10:42 - Zöldi László

Vannak azok a fránya beidegződések. Megszoktam például, hogy lesétálok a földszintre, és a postaládából kiveszem az újságokat. A liftben átrendezem őket, majd a hatodik emeleti lakásban a karosszék balján található bárszékre helyezem őket. Legfölül a Népszava, mert belőle tudtam meg, hogy mit akarnak a szocik - annyi félét akartak, ahányan csak megszólaltak. Alatta a Népszabadság, amelyből azt is megtudhattam, hogy mit akar a többi politikai szervezet. Amit pedig elolvastam, a tőlem jobbra lévő bárszékre tettem. Azóta sok minden megváltozott, a beidegződés azonban maradt.

A Népszava mai száma a Népszabadság körüli botránnyal kezdődik. Az első oldalon ez üti meg a szemem: „az ország legnagyobb példányszámú napilapja”. Lapozok a harmadik oldalra, hogy végigolvashassam a cikket, és az utolsó bekezdésben ez tűnik fel: „a legnagyobb példányszámú napilap”. Na, ez már nem véletlen. Átültem hát a számítógéphez, és a világhálón újabb adalékokat találtam. Gréczy Zsolt, a DK szóvivője a Népszabadságot nevezte „a legnagyobb példányszámú napilap”-nak, de még ugyanabban a tévéműsorban így pontosította magát: „a legnagyobb példányszámú politikai napilap”. Tamás Ervin, a Népszabadság nyugalmazott főszerkesztő-helyettese pedig ezt írta tegnap: „a legnagyobb példányszámú országos napilap”.

Nos, a napilapok közül több is megelőzi a 37174 példányt értékesítő Népszabadságot, leginkább a Blikk. De ha a napilapot gazdagítjuk a politikai jelzővel, akkor kiesik a bulvár Blikk és az önmagát „legnagyobb értékesített példányszámú közéleti napilap”-nak nevező Kisalföld (57221), továbbá a győri újság mellett a szombathelyi Vas Népe (40182), a Zalai Hírlap (38978) és a nyíregyházi Kelet-Magyarország (37895) is. A vidéki napilapok szintén foglalkoznak ugyan politikával, bár inkább közéletinek nevezném őket, mert a politika magyarított változatából kiérzem ama szándékot, hogy a szerkesztőségek mellőznék a pártpolitikát. Ahhoz viszont, hogy a legnagyobbságot firtató kérdésre érdemibb választ adhassunk, számba kéne venni az online tartalmak olvasottságát is, és ebben a Népszabadság megelőzte az említett megyei napilapokat. A számadatok tisztázásáig tehát nem tanácsos használni a legnagyobb kifejezést.

Ekkor tettem át a Népszava mai számát a jobbra lévő bárszékre. Reflexszerűen nyúltam a baloldali bárszék felé, hogy kezembe vegyem a Népszabadság mai számát. E pillanatban hatolt el a tudatomig, hogy a legjobb magyar napilap megszűnt létezni. 

7 komment
süti beállítások módosítása