Médianapló

Médianapló - Szervezettségi arányok Baranyából nézve a népszavazás küszöbén

2016. szeptember 28. 10:18 - Zöldi László

Tölgyessy Péter megint kimondott valami fontosat. Az SZDSZ hajdani elnökét, a Fidesz volt országgyűlési képviselőjét sokan a legjobb politikai elemzőnek tartják. Számomra is felüdülés, amidőn évente kétszer megszólal az InfoRádióban. Az már kevésbé, hogy egyszer mélyen szántó esszét is ír, a húszoldalnyi elemzést azonban alig olvassák. Az alkotmányjogász szerző valamilyen rejtélyes okból a digitális sajtóban közli, amelybe nem illik a terjedelmes okfejtés. Szerencsére a felkészültségét most az Aréna című rádióműsorban csillogtatta.

Van egy különleges adottsága: teoretizáló hajlama ellenére is képes egyszerűen kifejezni a lényeget. A fáktól látja az erdőt. Sok kiemelésre érdemes mondata közül leginkább az ragadta meg a figyelmem, amelyikben kifejtette, hogy „A népszavazásnál kiderül a kampánycsapatok ereje.” Elemző készségben Szanyi Tibort nem emelném Tölgyessy Péter mellé, mindazonáltal a pártelnök-jelöltek nyári versengésében a szocialisták fenegyereke azt találta mondani, amit úgy foglalnék össze, hogy a Fidesznek országszerte 15 ezer hadra fogható embere van, a Jobbiknak tízezer, az MSZP-nek pedig három-négyezer.

Ehhez képest Orbánék 13122 aktivistát neveztek be a 10331 szavazókörbe, a Jobbik 170-et, az MSZP 3811-et. Még Vonáék esetében se vonnám kétségbe Szanyi kíméletlen számait, elvégre a Jobbik épp úgy nemmel szavazna a menekültek betelepítésére, nem áll tehát érdekében ellenőrizni a szavazólapokat, vajon csal-e a Fidesz, hogy érvényes legyen az a fránya népszavazás. Kérdés persze, hogy az arányok miként alakultak a vidéki Magyarországon. Erről még nincs átfogó képem, mindazonáltal egy pécsi újságíró, Zsigmond József megtette azt a szívességet, hogy utánanézett a baranyai részleteknek.

A dél-dunántúli megyében 311868 választópolgár 575 szavazókörben élhet október 2-án a voksolás lehetőségével. A Fidesz 429 aktivistával képviselteti magát a bizottságokban, a Jobbik eggyel (!), az MSZP pedig 89-cel. Az imént említett okból tudomásul venném Vonáék visszafogottságát, tűnődésre késztet viszont, hogy a Fidesz szervezeti ereje csaknem ötször múlja felül a szocialistákét. Ennél a valóságos arány föltehetően kedvezőbb az MSZP regionális beágyazottságára nézve, igazán kár, hogy ez nem ad okot a bizakodásra. Azt jelenti, hogy a baranyai szocialisták nem erőltetik meg magukat a kampányban - már beárazták a népszavazási vereséget.        

2 komment
süti beállítások módosítása